El Nobel d'Economia premia les millores en la teoria de les subhastes
Les investigacions dels estatunidencs Paul Milgrom i Robert Wilson han permés millorar les licitacions i els concursos.
Els economistes nord-americans Paul Milgrom i Robert Wilson han guanyat el premi Nobel d'Economia 2020. Amb el guardó, la Reial Acadèmia de les Ciències Sueca reconeix la contribució dels investigadors a la millora de la teoria de les subhastes, la comprensió del comportament de les parts i la invenció de nous formats de concurs i licitació. Aportacions que, en paraules del jurat "han beneficiat venedors, compradors i contribuents de tot el món".
L'Acadèmia destaca la importància d'aquestes teories per la penetració creixent de les subhastes, públiques i privades, en la realitat quotidiana de les empreses i les administracions. I recorda que el 1994 les autoritats estatunidenques van utilitzar per primera vegada un dels formats de subhasta dels guardonats per a vendre freqüències de ràdio a operadors de telecomunicacions, una fórmula que des de llavors han seguit molts països.
"Els guardonats en Ciències Econòmiques d'enguany van començar amb la teoria fonamental i després van utilitzar els seus resultats en aplicacions pràctiques", destaca el president del comité del premi, Peter Fredriksson.
De Wilson es destaca que el seu treball "va mostrar per què els postors racionals tendeixen a col·locar ofertes per sota de la seua millor estimació del valor comú: estan preocupats per la maledicció del guanyador, és a dir, per pagar massa i perdre." Pel que fa a Wilson, se subratlla que "va formular una teoria més general de les subhastes que no sols permet valors comuns, sinó també valors privats que varien d'un postor a un altre".
El Nobel en Ciències Econòmiques és l'únic dels sis guardons que va no crear el magnat Alfred Nobel, ja que va ser instituït en 1968 a partir d'una donació del Banc Nacional de Suècia, amb motiu del seu 300 aniversari.
L'Acadèmia Sueca entregarà el premi el pròxim 10 de desembre, en una cerimònia de format reduït per la pandèmia del coronavirus.