El president dels immunòlegs preveu un Nadal 2021 "amb vacunació i mascareta"

Marcos López Hoyos descarta que el setanta per cent de la població espanyola estiga vacunada a l'estiu.

Una dona rep la vacuna en una residència a Madrid
Una dona rep la vacuna en una residència a Madrid / Reuters

El president de la Societat Espanyola d'Immunologia, Marcos López Hoyos, veu molt difícil predir quant durarà la pandèmia i com es comportarà el virus, però creu que per a Nadal de 2021 encara se seguirà "amb vacunació i mascareta". "Això en el millor dels casos", avisa. De fet, López Hoyos, que també és director científic de l'Idival (Institut d'Investigació Marqués de Valdecilla), descarta, en una entrevista amb EFE, que puga complir-se amb la previsió del govern central de tindre vacunada contra la Covid-19 a l'estiu a un setanta per cent de la població.

Per a aconseguir l'objectiu, segons els seus càlculs, s'hauria de posar la vacuna a un dos o tres per cent de la població espanyola a la setmana, un poc més d'un milió de persones, i encara s'està lluny d'aconseguir aquest ritme. "Jo crec que no (es complirà la previsió). Ho sent, tant de bo m'equivoque", remarca, després d'assenyalar com un dels "punts negres" d'aquesta crisi sanitària que "no hi haja hagut una preparació ni una logística", i que el ritme de vacunació haja sigut tan desigual. Afirma que, pel que s'ha vist, no té clar que estiga definida la logística "en cada comunitat" i "en cada servei de salut", "perquè no hi ha hagut un avanç uniforme" en vacunació entre territoris. "Una vegada més, jo trobe a faltar una política única en aquest sentit", diu el director científic de l'Idival.

El que sí que reconeix López Hoyos és que les comunitats i els seus serveis de salut "sembla que s'estan posant les piles". "Crec que aquesta crítica que hi ha hagut amb la lentitud en l'aplicació de la vacuna ha sigut bona perquè tots estan corrent ara a vacunar", apunta. Al seu juí, encara que l'estratègia nacional de vacunació del Consell Interterritorial de Salut marca quatre grups prioritaris, l'orde no té per què seguir-se de manera estricta. "Si tens vacunes, no pots estar esperant a vacunar primer al primer grup, després al segon i després al tercer, perquè al final vas allargant el procés. El que hem de fer és vacunar a aquests quatre grups de forma quasi simultània i, si hi ha vacunes, usar-les, sempre que hi haja aquesta reserva", explica.

La vacuna és segura

El president de la Societat Espanyola d'Immunologia insisteix que les vacunes contra la Covid-19 són segures i assenyala la resposta immunitària com una de les poques armes eficaces per a combatre el virus. "La vacuna ha demostrat en els assajos que és segura. Ja portem vacunada en el món una xifra que sobrepassa el milió de persones i no hem sentit efectes adversos greus", destaca.

López Hoyos manifesta també que, sense dubte, des del punt de vista sanitari, un confinament seria el camí per a abaixar l'escalada de la corba a Espanya, però també reconeix el problema que suposa l'aturada econòmica i que "si no hi ha diners, la sanitat tampoc funciona".

"El que s'ha demostrat que per a la corba és evitar el contacte social, però la població porta un any atípic del tot, responent, sent responsable i aguantant, i l'economia és una factura de la qual haurem de parlar", adverteix.

També creu que, malgrat tot el desconeixement que hi ha encara sobre l'evolució del SARS-CoV-2, hi ha dades i evidències que conviden a tindre una certa esperança. I es refereix a articles que assenyalen que els qui han rebut la vacuna de Pfizer produeixen anticossos que són capaços de neutralitzar la variant britànica del virus i afegeix que la immunitat que genera la vacuna és més elevada que la de la infecció.

També et pot interessar

stats