• El rei no proposa candidat a president del govern d'Espanya

  Notícies Política | 17/09/2019 22:35
  À Punt NTC
  El rei Felip VI rep en audiència a la presidenta del Congrés, Meritxell Batet

  El rei Felip VI rep en audiència a la presidenta del Congrés, Meritxell Batet / Ballesteros (Efe)

  El monarca ha constatat en la ronda de consultes amb els partits polítics que cap candidat té els suports necessaris per a ser investit president del govern d'Espanya.

  Per tant, Felip VI ha comunicat a la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, que no formula una proposta de candidat a la presidència del govern espanyol. El text tramés per La Zarzuela no parla expressament de convocar eleccions, però remet a l'article 99 de la Constitució.

  L'article 99.5 assenyala que "si transcorregut el termini de dos mesos, a partir de la primera votació d'investidura, cap candidat ha obtingut la confiança del Congrés, el rei dissoldrà les cambres i convocarà noves eleccions amb la ratificació del president del Congrés".

  D'acord amb aquest article serà el dilluns 23 de setembre quan acabarà el termini, es dissoldran ja formalment les cambres i es convocaran els comicis generals, que se celebraran el 10 de novembre.

  El comunicat de la Casa del Rei no fa referència en cap moment a la dissolució de les Corts Generals ni a la convocatòria d'eleccions, encara que sí que cita l’article 99 en què s'estableix aquest precepte constitucional.

  Aquest és el comunicat de la Casa del Rei: