Els accionistes de CaixaBank aproven la fusió amb Bankia

L'accionariat de Bankia va aprovar fa dos dies la integració, de la qual resultarà el banc més gran d'Espanya.

El president de CaixaBank, Jordi Gual i el conseller delegat, Gonzalo Gortázar
El president de CaixaBank, Jordi Gual i el conseller delegat, Gonzalo Gortázar / Efe

La junta general extraordinària d'accionistes de CaixaBank celebrada al Palau de Congressos de València, ha donat llum verda a la fusió amb Bankia. Fa dos dies l'accionariat d'aquesta entitat ja va donar el vistiplau al projecte de consolidació en una altra junta al mateix recinte.

El president de CaixaBank, Jordi Gual, i el conseller delegat Gonzalo Gortázar han exposat les raons per a justificar la integració, de la qual resultarà el banc més gran d'Espanya. Una fusió històrica que farà convergir en un mateix projecte bancari les entitats hereves de les principals caixes d'estalvis d'Espanya: La Caixa, Caja Madrid i Bancaja.

La fusió entre CaixaBank i Bankia (en la pràctica una absorció per part de la primera, a causa de la seua major grandària) suposarà l'operació més important en el sector bancari espanyol dels últims anys. Més encara després de la ruptura de converses entre BBVA i Sabadell.

La nova entitat, que mantindrà la marca CaixaBank, serà el banc de referència de l'estat espanyol, amb una quota en crèdits i depòsits del 25% i 24%, respectivament, i més de 664.000 milions d'actius.

L'equació de bescanvi de l'operació es va acordar en 0,6845 accions ordinàries noves de CaixaBank per cada acció de Bankia, amb una prima del 20%. D'aquesta manera, CaixaBank tindrà el 74,2% del capital de la nova entitat i Bankia, el 25,8%.

Després del vistiplau dels accionistes, les entitats esperaran a rebre l'autorització dels reguladors per a culminar la fusió, que es podria dur a terme en el primer trimestre de 2021.

El nou banc sorgit de la fusió tindrà un capital repartit entre Criteria (30%) el FROB (16%), inversors institucionals (37%) i accionistes minoritaris (17%).

El president de Bankia, José Ignacio Goirigolzarri, assumirà la presidència executiva de l'entitat resultant, mentre que el conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, continuarà ocupant aquest mateix lloc en el nou grup.

La incògnita sobre la plantilla

Una de les principals incògnites que queden per conéixer de l'operació és l'impacte que tindrà en la plantilla, atés l'alt grau de solapament de les dues entitats, que sumen més de 50.000 treballadores i treballadores. Els sindicats han demanat que els ajustos laborals que es plantegen siguen en bones condicions i voluntaris, i que s'equiparen les condicions laborals dels empleats procedents de Bankia.

En la junta de Bankia dimarts passat Goirigolzarri va declinar avançar detalls sobre el "redimensionament" de la plantilla fins a l'aprovació de la fusió, més allà de l'objectiu de reduir al mínim les baixes no voluntàries.

També et pot interessar

stats