Els llauradors de Cullera i Sueca tornen a cremar la palla de l’arròs

Encara que hi ha altres opcions disponibles, el foc torna a ser l’opció més viable per a ells.

Els llauradors de Cullera i Sueca tornen a cremar la palla de l’arròs

Cullera i Sueca cremen la palla de l’arròs per a desfer-se de les restes agrícoles. La solució no és la millor: el vent mou el fum de la palla i pot afectar la qualitat de l’aire dels municipis adjacents. Però amb el vistiplau de la Conselleria d’Agricultura, enguany els llauradors han acceptat cremar la palla només quan hi ha vent de ponent, que desplaça el fum dins de la mar sense afectar els nuclis urbans.

Tot i que el fum ja no semble el primer dels problemes, n’hi ha un altre d’afegit: quan les restes cremades són arrossegades en les fases d’inundació, els nivells d’oxigen de l’aigua es redueixen considerablement, cosa que afecta els peixos i la resta de la fauna del parc natural. Aquest fenomen es produeix per la fermentació de les restes pel contacte amb l’aigua.

Per a evitar les conseqüències per a la fauna del parc, es consideren altres alternatives a la crema. La primera és la més senzilla però també la més costosa: la recollida. Però el volum de restes fa que el cost d’aquest servei no puga ser assumit pels treballadors del camp. També es considera l’opció del fangueig o la trituració, que només seria efectiu si la zona disposara d’un cabal d’aigua suficient, com passa al delta de l’Ebre o a Sevilla. Enric Bellido, membre de la sectorial de l’arròs de la Unió de Llauradors, afirma que, a banda del fet que no hi ha aigua per escometre aquest procés, també suposa un problema per als caçadors de la zona.

Després de valorar totes les opcions, el foc torna a ser l’opció triada pels llauradors. Tot i l’acord amb la Conselleria, esperen que no hi haja sancions per no complir els requisits per a la crema.

També et pot interessar

stats