Europa es blinda contra el repunt dels contagis

Brussel·les ha prohibit la prostitució, Itàlia farà tests ràpids a les escoles i Moscou les tancarà dues setmanes en l'intent per frenar la pandèmia.

Membre d'un comité electoral de Praga amb el vestuari de protecció durant els comicis locals
Membre d'un comité electoral de Praga amb el vestuari de protecció durant els comicis locals / David W Cerny (Reuters)

Amb la corba de contagis a l'alça en el conjunt del continent europeu, els països s'afanyen a activar noves mesures per a contindre la pandèmia.

Prohibida la prostitució a Brussel·les

A Bèlgica, que acaba de sobrepassar les 10.000 víctimes mortals de Covid-19 s'ha prohibit temporalment la prostitució en alguns districtes de la capital. La mesura tracta de frenar l'alta taxa de contagis de Brussel·les, on un de cada deu dels tests per coronavirus ix positiu, un registre que duplica la mitjana nacional. Les prostitutes consideren que amb la mesura no podran guanyar-se la vida i asseguren que la majoria haurà de continuar treballant en la clandestinitat per a sobreviure.

Dos Nobel proposen confinar França abans de Nadal

A la veïna França, on es van registra 8.051 nous positius aquest dimarts, dos premis Nobel d'Economia, Esther Duflo i Abhijit Banerjee, han plantejat una solució dràstica per a frenar el repunt de casos: confinar la població entre l'1 i el 20 de desembre per a salvar el Nadal. O millor dir la campanya nadalenca a les botigues i comerços, que té un gran impacte en l'economia del país. Des del Ministeri de Sanitat s'ha descartat aplicar confinament preventius però no activar restriccions a la mobilitat en el pròxim pont de Tots Sants per a evitar desplaçaments i aglomeracions multitudinàries.

Tests ràpids a les escoles italianes

El govern italià, amb 1.648 nous positius en l'últim registre, ha donat llum verda a l'ús de tests ràpids per al cribratge massiu de l'alumnat als centres educatius on s'ha produït un positiu per coronavirus o hi ha casos sospitosos. L'executiu vol garantir la normalitat del curs i evitar al màxim les quarantenes preventives d'aules i grups. Aquestes proves ràpides, que són paregudes a les que ja es fan als aeroports, tenen un però: la sensibilitat és del 80-85%, en comparació amb la PCR. En conseqüència, una persona amb una quantitat baixa de virus podria esdevindre un fals negatiu.

Berlín imposa la mascareta a l'oficina

A Alemanya el repunt progressiu en els contagis, 2.100 positius en les últimes hores, ha motivat la imposició de noves limitacions a les reunions a les regions amb la incidència del virus més gran: les festes no podran superar els 50 assistents i les trobades de caràcter privat, els 25 participants. A Berlín, el govern regional ha fet un pas més i farà obligatori l'ús de la mascareta a l'oficina a partir d'aquest dissabte. Fins ara la mascareta només era imperativa en el transport públic, els comerços, les sales de concerts i els recintes escolars, encara que no a l'interior de les aules.

Moscou tanca les escoles dues setmanes

Fora de la Unió Europea, la preocupació pel coronavirus també continua a l'alça a Rússia, que supera el milió de positius i és el quart país amb més casos confirmats del món. L'alcalde de Moscou ha ordenat el tancament de tots els centres educatius durant dues setmanes, del 5 al 18 d'octubre, amb l'excepció de les guarderies, després que la corba de contagis ha passat de 900 casos diaris a més de 2.000 en una setmana. Les autoritats locals atribueixen aquest repunt en bona part a l'inici del curs, ara fa cinc setmanes, per la possible infecció d'adults a través d'escolars asimptomàtics.

També et pot interessar

stats