França demana un estudi europeu després de llançar una advertència per l’ibuprofén

Aquest medicament és el segon antiàlgic més utilitzat a França després del paracetamol.

França demana un estudi europeu després de llançar una advertència per l’ibuprofén
França demana un estudi europeu després de llançar una advertència per l’ibuprofén

L’agència francesa del medicament (ANSM) ha llançat una advertència als metges i pacients pels riscos que ha constatat l’ús de l’ibuprofén i del ketoprofén. Aquests poden empitjorar les infeccions que pretenen tractar, i per això ha demanat una investigació sobre aquests medicaments a escala europea.

L’ANSM, que al juny passat va llançar una investigació farmacològica encarregada als seus centres de Tours i Marsella, va emetre aquest dijous una sèrie de recomanacions. En primer lloc, fer ús preferentment del paracetamol davant l’ibuprofén i el ketoprofén en cas de dolor o febre. Especialment quan es tracte d’una infecció com angines, rinofaringitis, otitis, tos, infecció pulmonar, així com per a una lesió cutània o varicel·la.

També han donat unes regles de bon ús d’aquests dos antiinflamatoris: utilitzar “la dosi mínima eficaç, durant la durada més curta”, detindre el tractament des seguida desapareguen els símptomes, no prolongar-lo més de tres dies en cas de febre, ni més de cinc si hi ha dolor. 

Aquestes recomanacions deriven d’un estudi que havia encarregat en juny de 2018 als seus centres regionals de Tours i Marsella, que van concloure amb una sèries d’infeccions, en particular per l’estreptococ, que podrien empitjorar per la presa d’aquests dos medicaments.

Aquestes complicacions es van observar en acabar períodes de tractament molt breus (de dos a tres dies) quan l’ibuprofén o el ketoprofén s’havien receptat (o utilitzat en automedicació) per febre, problemes cutanis benignes d’aspecte inflamatori, respiratoris o del sistema otorinolaringològic.

En els casos estudiats, que es remunten a un període prolongat iniciat l’any 2000, els investigadors francesos van analitzar 337 de complicacions infeccioses amb ibuprofén i 49 amb ketoprofén que van tindre un caràcter sever i van provocar hospitalitzacions, seqüeles i, fins i tot, morts.

L’ibuprofén és el segon antiàlgic més utilitzat a França després del paracetamol. 

També et pot interessar

stats