Illa anuncia que dos laboratoris espanyols ja tenen acords per a participar en la producció de dos vacunes

El ministre de Sanitat afirma que Espanya viu una nova onada “de menor intensitat i menor velocitat de creixement” que a març.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, moments abans d'iniciar la seua intervenció en la comissió de Sanitat del Congrés, aquest dimecres
El ministre de Sanitat, Salvador Illa, moments abans d'iniciar la seua intervenció en la comissió de Sanitat del Congrés, aquest dimecres / Efe

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha anunciat que dos laboratoris espanyols ja tenen acords per a participar en la producció de dues vacunes. Illa, que ha comparegut en la comissió de sanitat del Congrés, ha explicat que els col·lectius de més risc seran els primers a vacunar-se contra la Covid-19.

El ministre ha explicat que el seu departament, en col·laboració amb les comunitats autònomes, ja estudia el calendari de vacunació, “que prioritzarà els col·lectius de més risc”. No obstant això, ha puntualitzat que mentre es vacuna el conjunt de la població, la ciutadania haurà de conviure amb el virus, cosa que implicarà mantindre mesures com ara l’ús de les mascaretes o la distància social.

D’altra banda, i pel que fa als tractaments dels pacients contagiats, l’Agència Espanyola del Medicament ha autoritzat 122 assajos per a medicaments contra la Covid-19, encara que, ara per ara, només s’ha autoritzat un medicament, segons ha detalla Salvador Illa.

Illa ha recordat al Congrés que Espanya participa en l’estratègia europea de vacunes. Això garantirà un accés “equitatiu”, d’acord amb la població de cada país. Dins d’aquesta estratègia, el ministre ha assenyalat que la Unió Europea participa en set projectes de vacuna i ja ha signat dos contractes per a tindre accés a dues vacunes. La d’AstraZeneca distribuirà les primeres dosis “al final d’any”, sempre que supere amb èxit totes les fases.

Pel que fa als terminis per a disposar de vacunes contra el coronavirus, el ministre de Sanitat ha remarcat que s’administraran quan es comprove que són “eficaces, segures i de la qualitat adequada”. Per això ha remarcat que, a pesar de la pressa per a disposar d’una vacuna, aquest procés “es farà sense dreceres”.

L’aplicació Radar Covid, un altre dels instruments que, en opinió del ministre pot contribuir significativament a contindre l’expansió del virus, ja està operativa en setze comunitats i a Melilla, mentre que altres comunitats encara estan adaptant-la al seu circuit sanitari. Salvador Illa no ha concretat quan es preveu que aquesta aplicació estarà implantada a tot el país. El que sí que ha assenyalat, en canvi, és que ja se l’han descarregada 4,3 milions d’usuaris, una xifra que ha qualificat de rellevant.

Les dades d’Europa no són comparables

Quant a l’evolució de la pandèmia, tot i admetre que Europa viu “l’inici de la segona onada de la pandèmia”, Illa ha defensat que les xifres dels països europeus no són comparables per les diferències de diagnòstic i processament de les dades. En opinió d’Illa, aquesta segona onada està sent “de menor intensitat” i presenta una “velocitat de creixement més lenta” que la primera.

La detecció de més casos [ha especificat que a març i abril es detectaven un de cada deu casos, mentre que ara se n’identifiquen sis o set de cada deu], la detecció dels asimptomàtics i la reducció de la letalitat del virus han provocat, segons ha manifestat Illa, que “la situació de la pandèmia siga diferent a la de fa quatre mesos”.

També et pot interessar

stats