L'Hospital Clínic de València, sense nous ingressos per Covid-19

Els experts adverteixen d'una quarta onada si la prevenció és relaxa per Setmana Santa confiant en les bones dades epidemiològiques.

La porta d'Urgències de l'Hospital Clínic de València en una imatge d'arxiu
La porta d'Urgències de l'Hospital Clínic de València en una imatge d'arxiu / Europa Press

La millora epidemològica ha reduït significativament la pressió hospitalària i comença a deixar registres que resultarien insòlits fa un parell de setmanes. L'Hospital Clínic Universitari de València no ha tingut la major part de la setmana ingressos per Covid-19. I estem parlant d'un dels centres de la xarxa pública valenciana que més pressió ha patit durant la tercera onada.

La informació l'ha avançada per a À Punt Rafael Ortí Lucas, el cap de Medicina Preventiva de l'hospital i president de la Societat Espanyola de Medicina i Salut Pública i Higiene (Semsph).

Segons ha explicat, ni dilluns, ni dimecres, ni al llarg del matí d'aquest dijous s'han notificat noves hospitalitzacions per coronavirus al Clínic de València. La tendència es va trencar dimarts, amb huit nous casos positius, part dels quals podrien correspondre a trasllats. Els serveis informatius d'À Punt estem a l'espera de confirmació d'aquesta informació per part de la Conselleria de Sanitat Universal.

La tendència d'ingresos és clarament descendent des fa setmanes i s'ha consolidat en els últims dies. El divendres hi havia 86 pacients amb Covid-19 a l'hospital, que dilluns baixaren a 73 i aquest dimecres a 68. Amb tot, 16 d'ells es troben en estat molt greu, a la Unitat de Cures Intensives i Reanimació.

Ortí ens posa en context la falta de nous ingressos. "Vol dir que fa dies que no tenim diagnòstics en atenció primària, ni transmissió comunitària ni complicacions. Tenim una oportunitat magnifica i no l'hem de desaprofitar", adverteix. Per a Ortí, "si som capaços de baixar la incidència per sota dels 50 contagis per cada cent mil habitants [la Comunitat Valenciana està en en 91,35 casos, el menor registre des de l'agost], i aguantar així dos o tres mesos, estarem en condicions de dir que no patirem una nova onada com la que hem viscut".

Tanmateix, adverteix dels risc d'abaixar la guàrdia i de la possibilitat real de confondre la bona evolució de la pandèmia amb el fet d'haver-la superada. Una trampa que obriria la porta a una quarta onada. "Es difícil pronosticar què pot passar, perquè depén del polítics i del comportament de la població", adverteix el president de la Semsph, "podem evitar la quarta onada si som prudents i tenim la precaució de no canvair les pràctiques preventives".

"Si ens relaxem per Setmana Santa, la quarta onada serà inevitable"

No és l'única advertència d'una societat científica en les últimes hores. La Societat Espanyola d'Immunologia (SEI) també tem l'efecte de la millora epidemiològica en el comportament de la societat. El seu president, el doctor Marcos López Hoyos, insisteix a apel·lar a la precaució i posa en context la situació actual: "que ningú s'enganye, estem en 150 casos per cada cent mil habitants i això és un incendi en tota regla".

En declaracions a À Punt, López Hoyos, ha advertit de la temeritat que podria suposar la mobilitat per Setmana Santa, una posició que defén Madrid, en contra del criteri del Ministeri de Sanitat i la decisió de la majoria de les autonomies, amb la Comunitat Valenciana al capdavant.

Però el missatge del cap d'Immunologia de l'Hospital de Valdecillas (Santander) és per al conjunt de la població, més que per als polítics. "Si ens relaxem per Setmana Santa, la quarta onada serà inevitable", adverteix, "perquè, si reactivem els contactes, donarem oxigen a les flames."

López Hoyos descriu l'evolució de la pandèmia a Espanya seguint la metàfora del foc: "El virus ens ha causat diversos incendis, enmig hem tingut calius i brases, com l'estiu passat. La terra estava encara calenta i reactivàrem el foc. Per Nadal obrírem la mà quan teníem el foc molt actiu i acabàrem tenint un incendi enorme. Ara continuem en flames".

L'expert alerta del canvi de perfil de pacient que la relaxació pot portar als hospitals i a les unitats de crítics, sobretot des de la creixent immunització de la població de major edat: "És important que la gent jove no pense que això està solucionat. El virus els contagia igual o més, perquè es mouen més. I també es posen malalts i van a l'UCI, com la resta. No en la mateixa proporció que a la gent major, però a qui li toca, li toca".

També et pot interessar

stats