L’OMS alerta que el coronavirus podria “no anar-se'n mai”

Europa es prepara per a obrir les fronteres internes i la Comissió Europea planteja tres fases de desescalada segons la situació epidemiològica del país.

Dones durant el permís d’eixida de l’estat d’alarma, en una imatge d’arxiu
Dones durant el permís d’eixida de l’estat d’alarma, en una imatge d’arxiu / Marta Pérez (Efe)

El nou coronavirus podria convertir-se en un virus endèmic i “no anar-se'n mai”. És una advertència del director d’Emergències Sanitàries en l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Mike Ryan, qui ha apuntat que és difícil projectar quant de temps circularà al ritme en què ho fa ara, sobretot perquè els estudis fets fins ara revelen que el percentatge de la població infectada és relativament baix.

Quan han passat almenys cinc mesos des que el patogen va començar a circular entre humans i molts es pregunten quan s’aconseguirà contindre, l’alt responsable ha reconegut aquest dimecres que el virus podria quedar-se com el de la pallola o el VIH. L’esperança d’una vacuna ràpida és encara incerta i Ryan sostén que per a combatre el coronavirus hauria de ser altament eficaç i ser utilitzada massivament.

Balanç global de la pandèmia

Els Estats Units han arribat en les últimes hores a 1.390.734 contagis i 84.133 morts, d’acord amb el recompte independent de la Universitat Johns Hopkins. Aquest balanç és de vora 22.000 contagis i de 1.800 morts més que l’última jornada i els casos actius segueixen per damunt del milió, ja que tan sols han superat la malaltia 243.430 persones. L’estat de Nova York es manté com el gran epicentre de la pandèmia als Estats Units amb 340.661 casos confirmats, per damunt de Rússia, el segon país amb més quantitat de casos. Continua la llista el Regne Unit, Espanya i Itàlia, i ja són 188 els països afectats per la pandèmia. El còmput global deixa unes xifres de 4,3 milions de contagis, 1,5 milions de persones recuperades i 297.226 víctimes mortals.

Reobertura de fronteres a Europa

Europa es prepara per a obrir les fronteres internes tancades a causa del coronavirus, en un intent d’impulsar l’economia i, en particular, el sector turístic, molt danyat a escala mundial per la Covid-19. A les portes de la temporada alta del sector turístic, que representa el 10% del PIB del continent, la Comissió Europea ha presentat les recomanacions per a reobrir gradualment les fronteres internes del bloc comunitari.

Segons la iniciativa de Brussel·les, la desescalada es duria a terme en tres fases i amb corredors segurs entre països amb situacions similars. En la primera, l’actual fase 0, hi ha restriccions de moviment generalitzades entre estats. En la 1 començarien a eliminar-se obstacles i estaria garantit el desplaçament entre països en condicions similars, per a en la 2 alçar-se tots els controls i recuperar-se la normalitat, sempre tenint en compte la situació epidemiològica de cada zona. A més, la Comissió recomana l’ús de mascareta en tots els mitjans de transport i que es respecte la distància de seguretat, així com protocols sanitaris per a hotels i altres allotjaments.

El Regne Unit –tercer país amb més quantitat de contagis, amb més de 230.000– ja ha iniciat la desescalada, encara que l’alleujament de les restriccions s’ha cenyit a Anglaterra. Prèviament, França i el Regne Unit han aconseguit un acord per a no exigir quarantenes als qui transiten entre tots dos països, mentre que Espanya aplicarà a partir del 15 de maig una quarantena de 14 dies als viatgers que arriben d’altres països. En el cas de Portugal, el govern ha prorrogat el tancament de les fronteres amb Espanya fins la mitjanit del 15 de juny i mantindrà els controls imposats des del 17 de març per a controlar el virus.

Per la seua banda, Alemanya començarà a alçar els controls fronterers des d’aquest divendres per a anar desapareixent gradualment en tot l’espai Schengen de lliure circulació a Europa a partir del 15 de juny, sempre que la situació ho permeta. En primer lloc els controls quedaran pràcticament anul·lats a les fronteres amb Luxemburg i Dinamarca, i amb França, Àustria i Suïssa s’aniran reduint progressivament fins a la total eliminació previsiblement al juny. Espanya i Itàlia hauran d’esperar a una segona fase, per a vore com evoluciona la situació amb el coronavirus, per la qual cosa els controls aeroportuaris es mantindran.

També et pot interessar

stats