La llei de l'eutanàsia segueix avant amb el rebuig del Congrés a les esmenes a la totalitat del PP i Vox

Aquestes formacions proposaven regular les cures pal·liatives com a alternativa al dret a morir.

El portaveu de Vox en el Congrés, Iván Espinosa de los Monteros, durant la votació
El portaveu de Vox en el Congrés, Iván Espinosa de los Monteros, durant la votació / Juan Carlos Hidalgo (Efe)

La proposta legislativa del PSOE per a regular l'eutanàsia seguirà la tramitació parlamentària després que el ple del Congrés haja rebutjat les esmenes a la totalitat del PP i Vox, en les quals proposaven com a alternativa una llei basada en les cures pal·liatives. L'hemicicle ha emés 203 vots en contra, 143 a favor i 2 abstencions al text del PP, i 204 vots en contra, 143 a favor i 1 abstenció al de Vox.

Així les coses, la llei d'eutanàsia presentada pel PSOE, seguirà el seu curs i, després de la finalització del termini per a la presentació d'esmenes parcials el 16 de setembre, es constituirà la ponència encarregada de donar forma a la iniciativa.

PP i Vox han defés les seues alternatives a la proposta del PSOE basades en una llei de cures pal·liatives. La diputada socialista María Luisa Carcedo ha assenyalat que aquestes no tenen res a veure amb la llei d'eutanàsia, i ha dit que només busquen "confondre el debat". "Saben que no aporten res nou: les cures pal·liatives estan en la cartera comuna de serveis des de 2006, i des de 2010 ja hi ha una estratègia per a aquestes", ha asseverat.

El text socialista reconeix el dret a morir a les persones que patisquen una malaltia o discapacitat greu que no tinguen més opcions de tractament i que vulguen voluntàriament, i amb el suport d'informes mèdics, posar fi a la seua vida. I vol articular aquest dret entre les prestacions del Sistema Nacional de Salut per a garantir l'accés de la ciutadania en condicions d'igualtat. També estableix la possibilitat d'apel·lar a l'objecció de consciència per als sanitaris que no vulguen realitzar aquesta pràctica.

La iniciativa ja va passar el tall del Congrés en 2018, on va obtindre el suport de tots els grups parlamentaris a excepció del PP, que hi va votar en contra. Però la norma va decaure amb la dissolució de les Corts per la convocatòria d'eleccions d'abril de 2019, abans de poder aprovar-se. Al febrer el PSOE va torna el projecte a la cambra baixa amb alguns canvis que s'havien negociat amb els partits durant el període de sessions anterior. En aquesta ocasió, el text modificat va obtindre els vots en contra del PP, Vox, Navarra Suma i Fòrum Astúries.

La Conferència Episcopal Espanyola s'ha manifestat públicament contra la llei d'eutanàsia (o "mort dolça", en terminologia dels bisbes) perquè entre altres consideracions asseguren que aquestes lleis "fan que la gent veja normal el que és un crim".

També et pot interessar

stats