El Consell diu que la prioritat és garantir l’accés dels treballadors als recursos necessaris

Els sindicats lamenten que la mesura de prohibir els acomiadaments adoptada pel govern espanyol "ha arribat tard".

El Consell diu que la prioritat és garantir l’accés dels treballadors als recursos necessaris
El Consell diu que la prioritat és garantir l’accés dels treballadors als recursos necessaris

Les dades de l’atur al març situen la Comunitat Valenciana com la segona autonomia on més ha crescut la desocupació en termes absoluts. Les reaccions per a valorar aquestes xifres, tant des de la Generalitat com des dels agents socials, no s’han fet esperar.

Així, el secretari autonòmic d'Ocupació, Enric Nomdedéu, ha destacat que "la prioritat màxima del Consell és protegir les persones treballadores i el teixit productiu valencià, i fer-ho de manera àgil, per a garantir drets i assegurar l'accés als recursos necessaris". De fet, ha assegurat que hi ha una urgència vital per a resoldre els ERTO perquè la gent puga cobrar els subsidis

Segons ha dit, l'economia valenciana té moltes dificultats per "la gran dependència d'alguns sectors d'escàs valor afegit que, a més són susceptibles de caure en picat per coses que no es poden controlar des de la política i l'estructura empresarial".

Nomdedéu ha explicat que l'atur de març representa un increment del 13,65% en els homes i d'un 7,07% en les dones, una dada que segons ell, ve donada pels sectors que s'han vist més afectats. "Caldria reflexionar al voltant que qui està mantenint les cures i la sanitat en aquesta societat són bàsicament les dones", ha dit. "S'ha de posar en valor aquest treball específic i el major risc de contagi que tenen en aquest moment".

La prohibició d’acomiadar “arriba tard” per als sindicats

El secretari general de la UGT-PV, Ismael Sáez, ha dit que les xifres no són sorprenents i no acaba d'entendre l'alarma generada. "Amb una activitat parada i amb una alta temporalitat en sectors tan importants com la construcció i l'hoteleria era lògic que es donaren aquestes dades", ha asseverat.

Així mateix, Sáez ha lamentat que la mesura de prohibir els acomiadaments adoptada pel govern espanyol "ha arribat tard". No obstant això, ha assegurat que ara el que importa "és eixir com més prompte millor d'aquesta situació i recuperar l'activitat econòmica".

D’altra banda, el secretari general de CCOO PV, Arturo León, ha qualificat les xifres de roïnes perquè històricament març era un mes en què es reduïa la desocupació en vora 5.000 persones. A més, s'ha mostrat preocupat perquè, tot i que s'han posat mecanismes a disposició de les empreses, com la possibilitat de fer un ERTO per força major, hi ha molts empresaris que estan rescindint els contractes temporals i de fixos discontinus abans d'hora i, a més, estan fent acomiadaments individuals.

Segons León, una part dels empresaris "no està sent lleial amb les necessitats que té l'Estat i la Comunitat Valenciana, perquè el que s'havia de fer en aquests moments era intentar per tots els mitjans no destruir llocs de treball".

Reaccions estatals

Pel que fa a les reaccions estatals a les dades de l’atur a Espanya, el ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, ha reconegut que les xifres “eren previsibles” després de la declaració de l’estat d’alarma, si bé confia que els acomiadaments "es contindran" ateses les facilitats articulades per a acollir-se a un ERTO i la impossibilitat de despatxar treballadors per causa de la crisi sanitària.

El secretari general d’UGT, Pepe Álvarez, ha destacat que aquestes dades no es poden comparar “amb cap altre moment de la història d’Espanya”, i ha confiat a poder recuperar l’ocupació quan passe la crisi. En el mateix sentit s’ha pronunciat el secretari general de CCOO, Unai Sordo, que considera que les mesures adoptades estan “evitant la destrucció de centenars de milers de llocs de treball”. No obstant això, ha apuntat que encara hi ha persones que no tenen accés a cap mena de prestació”, una qüestió que els sindicats plantejaran al govern en la reunió de diàleg social.

Els partits polítics veuen dramàtica la caiguda de l'ocupació

Tots els partits polítics han considerat dramàtica la destrucció d'ocupació. A més, l'oposició ha criticat la gestió del govern espanyol per a frenar aquest augment de l'atur i ha exigit noves mesures urgents. El líder del PP, Pablo Casado ha urgit a prendre "mesures encertades", mentre que Iván Espinosa de los Monteros (Vox) ha advertit dels "efectes catastròfics" de no aprovar una exempció del pagament de les quotes a la Seguretat Social generalitzada per a pimes i autònoms. Per la seua banda, Inés Arrimadas (Cs) ha demanat més mesures per a protegir les famílies, els treballadors, autònoms i pimes, i un pla de xoc econòmic ambiciós.

També et pot interessar

stats