Norniella creu que, qui va fer el fullet de Bankia, tenia motius per a excloure el Banc de València

Aquest dilluns s’ha représ el juí per l’eixida a borsa de l’entitat, en el qual també havia de declarar Olivas, a qui han modificat el torn de declaració.

L'exconseller de Bankia, José Manuel Fernández Norniella, a l'eixida del juí. Chema Moya (Efe)
L'exconseller de Bankia, José Manuel Fernández Norniella, a l'eixida del juí. Chema Moya (Efe)

L'exconseller de Bankia i exsecretari d'Estat d'Hisenda, José Manuel Fernández Norniella, ha manifestat que els experts que van fer el fullet de l'eixida a borsa de Bankia tindrien els motius per a justificar el fet de no incloure informació referida a pèrdues esperades pel Banc de València, controlat per Bancaixa fins a la seua intervenció.

Així ho ha indicat Norniella en el juí per l'eixida a borsa al juliol del 2011 de l'entitat, que té lloc a la seu de l'Audiència Nacional a San Fernando de Henares i que s'ha tornat a reprendre aquest dilluns amb l'interrogatori de la fiscalia anticorrupció.

Aquest dilluns també havia de declarar el que va ser vicepresident de l'entitat i president de Bancaixa, José Luis Olivas, però la fiscalia ha modificat l'orde inicialment previst. Després de Norniella, que continuarà dimarts, declararan el número dos de Rodrigo Rato, Francisco Verdú, i Olivas.

"Qui va fer el fullet es pensaria que no era necessari posar-ho, les condicions segur que estarien justificades i el Banc d'Espanya va acceptar tal decisió", ha subratllat davant de la sala penal.

El fiscal en cap anticorrupció, Alejandro Luzón, ha explicat que BFA-Bankia va encarregar un informe a PwC del qual es va obtindre una "informació preocupant" respecte al Banc de València i ha criticat que no s'informara el mercat ni es fera constar en el fullet d'eixida a borsa.

PwC va elaborar l'informe de diagnòstic financer sobre el Banc de València, que fixava una pèrdua no aprovisionada de 872 milions d'euros.

Norniella, no obstant això, ha dit que no tenia més informació del Banc de València que la que donaven als consellers, que era que no anaven a acudir a l'ampliació de capital, llevat que foren "tots els socis". 

Eixida a borsa de Bankia

Tres mesos després de l'eixida a borsa de Bankia, concretament el 21 de novembre del 2011, el Banc d'Espanya va intervindre el Banc de València, que es convertí en la quarta entitat financera intervinguda des del 2009. Així, el que en el 2010 era el seté banc espanyol per capitalització borsària, amb més de 1.500 milions d'euros, un any després, va ser intervingut a petició del seu consell d'administració.

Posteriorment, al novembre del 2012, l'antiga filial de Bankia va ser adjudicada a CaixaBank per un euro després de rebre 4.500 milions més de les autoritats europees en el marc del rescat al sector financer espanyol.

Juí per l’eixida a borsa 

Aquest dilluns s’ha représ el juí per l'eixida a borsa de Bankia, on ja ha declarat l'expresident Rodrigo Rato

Olivas i Rato són, junt amb Norniella, i el número dos de Rato, Francisco Verdú, els únics a qui la fiscalia acusa, per un delicte d'estafa a inversors, encara que en l'obertura del juí es va reservar la possibilitat d'afegir el de falsedat comptable. El ministeri públic demana cinc anys de presó per a Rato, quatre per a Olivas, tres per a Norniella i dos anys i set mesos per a Verdú.

 

També et pot interessar

stats