Quines restriccions s'alcen l'1 de març?

La Generalitat valora reobrir les terrasses, reactivar la pràctica esportiva a l'aire lliure i alçar el tancament perimetral de les grans ciutats.

Un grup de dones en una terrassa de Castelló

La Generalitat avança en el disseny de la desescalada amb els sectors implicats, a poc menys de 24 hores de la reunió interdepartamental en què el Consell ha de concretar les restriccions que s'alçaran a partir de l'1 de març, quan expira la pròrroga de les mesures addicionals de control de la pandèmia.

La consellera de Sanitat Universal s'ha reunit aquest dimecres amb el conseller de Cultura, Educació i Esport, Vicent Marzà, per a planificar la desescalada en l'àmbit esportiu, i ha participat en dues taules de treball amb les patronals empresarial i del comerç, un sector, aquest últim, sobre el qual pesa l'orde de tancament anticipat a les 18:00 hores dels establiments de productes no essencials. Els representants del xicotet comerç i les grans superfícies volen allargar l'horari fins a les 20:00 h, ampliar l'aforament al 50% i que s'alce el confinament perimetral de les grans ciutats valencianes els caps de setmana.

El tancament perimetral de les grans ciutats, en l'aire

Aquesta última proposta es troba entre les més factibles. El president de la Generalitat va avançar aquest dimarts que el Consell l'estava valorant i que traslladaria la qüestió a la taula interdepartamental, tenint en compte la millora de la situació epidemiològica. Per contra, va recordar que la Generalitat és favorable a mantindre el tancament perimetral de la Comunitat Valenciana.

Tot i que la decisió definitiva sobre l'eventual alçament d'aquesta i de la resta de restriccions es pren dijous, les reunions amb els diferents sectors afectats han permés anticipar les previsions de la Generalitat per a la desescalada.

Les terrasses reobriran en horari reduït

A hores d'ara sembla segur que la restauració recuperarà l'activitat amb moltes limitacions. Els bars, restaurants i els locals d'oci nocturn podran reobrir les terrasses en horari reduït i amb un màxim de sis persones per taula. En l'aire queden detalls com l'aforament màxim de les terrasses, que Sanitat vol que siga del 50% i el sector vol estirar al 100% si es compleixen les mesures de seguretat. També queda per concretar l'horari de tancament, que la Generalitat vol mantindre a les 18:00 hores, mentre els restauradors continuen pressionant per a estirar-lo més tard, fins i tot fer-lo coincidir amb el toc de queda de les 22:00 hores.

Tornen els entrenaments a l'aire lliure

Aquest dimecres en la primera mesa de l'esport es va concretar que el Consell té la intenció de recuperar la pràctica esportiva amateur i la dels clubs professionals que participen en competicions locals o autonòmiques, així com els entrenaments a l'aire lliure. Per contra, mantindrà tancats els gimnasos i els pavellons esportius. Si es concreta la mesura, podran reobrir les pistes de tenis o piscines a l'aire lliure però no les cobertes. Els clubs autonòmics de disciplines com el futbol, l'atletisme o el rugbi podrien reprendre els entrenaments, mentre altres, com els d'handbol o bàsquet, haurien de traslladar-los a recintes descoberts.

Què passa amb les reunions?

Els representants del sector van rebre amb decepció la proposta de Sanitat. Queda per veure si el Consell obrirà un poc més la mà dijous i què passarà amb altres restriccions vigents en la pràctica esportiva, com l'obligatorietat de la mascareta entre les deu del matí i les set de la vesprada.

Menys informació ha transcendit sobre la qüestió que més afecta el conjunt de la ciutadania: la limitació de les reunions a dues persones no convivents a l'espai públic i la restricció de les reunions a l'espai privat a les persones convivents. Una mesura que es va activar per a frenar l'escalada de contagis posterior a Nadal. La Generalitat no s'hi ha pronunciat encara i caldrà esperar a la interdepartamental de dijous per a saber si finalment amplia el marge per a les reunions amb la família i les amistats.

També et pot interessar

stats