Reaccions a la inhabilitació de Quim Torra

Els partits independentistes perfilen l'estratègia electoral, mentre que el govern espanyol ja no reconeix l'expresident català com a interlocutor.

Manifestació a Girona per a protestar contra la inhabilitació de Quim Torra com a president de la Generalitat
Manifestació a Girona per a protestar contra la inhabilitació de Quim Torra com a president de la Generalitat / David Borrat (Efe)

Les reaccions a la decisió del Tribunal Suprem d'inhabilitar el president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, durant un any per haver-se negat a complir les ordres de la Junta Electoral han arribat des de totes bandes. Els partits independentistes comencen a perfilar l'estratègia amb vista a una futura convocatòria electoral mentre que, des de Madrid, el govern espanyol demana que es desbloquege la situació i assegura que ja no reconeix Quim Torra com a l'interlocutor en el conflicte.

La decisió judicial deixa Catalunya en una situació d'incertesa en què s'obrin fonamentalment dues possibilitats: la investidura d'un candidat alternatiu a la presidència o eleccions, una opció cada vegada més probable. El mateix expresident Torra ha oferit aquest dilluns, després de rebre la notificació de la inhabilitació, una declaració institucional marcada per un to electoralista en què ha demanat que els propers comicis catalans siguen "un nou plebiscit i un nou mandat que confirme el referèndum de l'1 d'octubre" del 2017.

Els partits catalans comencen a posicionar-se amb vista a una més que probable convocatòria electoral. Des de Junts per Catalunya, el partit de Quim Torra, demanen unitat d'acció de l'independentisme, mentre que el soci en el govern autonòmic, Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) assegura que donaran prioritat a l'acord i qualifiquen la decisió d'atac sense precedents.

L'oposició ha coincidit a demanar al president del Parlament, Roger Torrent, que desbloquege la situació proposant un candidat alternatiu a la presidència. Els socialistes catalans obrin la porta a un acord amb altres forces per a conformar una candidatura instrumental. "Com sempre hem dit, ni la il·legalitat ni la unilateralitat són camins viables", ha afirmat el secretari general del PSC, Miquel Iceta.

Per a Ciutadans, la formació que va denunciar Torra a la Junta Electoral, la sentència ha fet justícia perquè "ha guanyat la llibertat". I el líder del PP, Pablo Casado, ha aprofitat la decisió del Suprem per a criticar el govern de Pedro Sánchez: "La impunitat no ha d’existir, com pretenen ells i ara el govern espanyol, plantejant indults o modificacions del Codi Penal a la carta dels independentistes", ha dit.

Des de l'executiu estatal ja no reconeixen Quim Torra com a interlocutor vàlid amb Catalunya. La vicepresidenta primera, Carmen Calvo, ha demanat que les eleccions se celebren com més prompte millor.

Concentracions en suport a Torra

Centenars de persones convocades pels Comités de Defensa de la República (CDR) s'han manifestat al centre de Barcelona aquesta vesprada per a protestar contra la inhabilitació de Quim Torra com a president de la Generalitat. A més, l'Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural han convocat concentracions en suport a l'expresident català en pràcticament tots els ajuntaments.

Puig: "Cal buscar ponts i no murs"

Per la seua banda, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha afirmat que respecta les decisions de la justícia, però ha lamentat la sentència del Suprem. El cap del Consell insisteix que és el moment de la unió i que cal construir ponts amb Catalunya, "no murs". Ha recordat que el conflicte no és "només de Catalunya" i que cal intentar unir el país en un moment "d'enorme dificultat", com és la pandèmia de Covid-19.

També et pot interessar

stats