Sanitat renuncia a avançar a la fase 3 perquè necessita més temps per a avaluar l'actual

La consellera de Sanitat assenyala que el més important és "no haver de tornar arrere".

La consellera de Sanitat Ana Barceló durant la seua intervenció
La consellera de Sanitat Ana Barceló durant la seua intervenció

La Generalitat esperarà a veure l’evolució dels contagis per coronavirus aquesta setmana i la que ve abans de decidir si sol·licita el canvi a la fase 3 de la desescalada per a la Comunitat Valenciana. Així ho ha confirmat la consellera de Sanitat, Ana Barceló, hores després d'avançar el Consell que aquesta setmana no demanaran un nou canvi de fase, malgrat l’evolució positiva, que es concreta en el tercer dia consecutiu sense víctimes mortals.

Ana Barceló ha recordat que des de dilluns l’autonomia està en la fase 2 i que dos dies “és molt poc de temps” per a avaluar el comportament de l’epidèmia en aquesta nova etapa, encara que el Ministeri de Sanitat ha obert la porta a accelerar la petició de canvi sense esperar dues setmanes, com havia determinat inicialment. “El més important és no haver de tornar arrere”, ha explicat durant la roda de premsa per a informar de l'evolució de la pandèmia.

La Generalitat sí ha demanat al Ministeri que en aquesta segona fase permeta desplaçar-se a segones residències, una petició sobre la qual encara no han rebut resposta, segons ha explicat la consellera.

0,9% de positius per PCR en atenció primària

Els indicadors amb què treballa Sanitat indiquen que l’epidèmia tendeix a la baixa de manera sostinguda a la majoria del territori valencià. Les dades actualitzades dels possibles contagis detectats en atenció primària sostenen aquesta afirmació. Entre l’11 i el 30 de maig han informat de 10.216 possibles contagis. El 88% dels casos ja s’han sotmés a la prova de PCR, que han revelat només un 0,9% de positius.

Taxa de contagis per sota de la mitjana estatal

Barceló ha recordat que l’estudi de seroprevalença sobre sanitaris valencians que ha fet la Conselleria, i en el qual han participat voluntàriament 56.000 professionals, ha revelat una taxa de contagis del 3,21% entre el personal d'ambulatoris i centres hospitalaris. La xifra està per davall de la mitjana estatal que marca el macroestudi del Ministeri de Sanitat per a la població espanyola, que és d’un 5%, i la que atribueix al conjunt de la ciutadania del territori valencià, que és del 2,5%.

El repunt a Benidorm i Torrevella no preocupa

La consellera de Sanitat ha llevat importància al repunt de contagis en alguns grans municipis turístics de les comarques del Sud, com Benidorm (Marina Baixa) i Torrevella (Baix Segura) perquè, segons ha explicat, “no són casos nous i s'anaven arrossegant” per la connexió amb altres positius.

“No tenim cap traçabilitat per un acte en l’àmbit social o una celebració”, ha explicat Barceló, que ha circumscrit alguns dels nous positius als nous protocols sanitaris, que obliguen a fer PCR a atenció primària per casos sospitosos i abans de cada intervenció quirúrgica.

L’informe de Ribera Salud, poc satisfactori

A preguntes dels periodistes, la consellera s’ha mostrat molt crítica amb l’informe amb què Ribera Salud ha justificat el trasllat de sanitaris dels departaments d’Elx-Crevillent i de Torrevella a un hospital de Torrejón de Ardoz, a Madrid. Considera l’expedient “poc satisfactori”, perquè s’ha rebut menys informació de la que s'havia demanat. “Aquesta consellera es va assabentar del trasllat pels mitjans de comunicació de Madrid”, ha lamentat Barceló. A pesar de retraure l’actitud de l’empresa concessionària ha informat que no hi ha marc legal per a una infracció.

També et pot interessar

stats