Iñaki Comas, científic del CSIC: "La variant britànica serà la predominant al març"

El 85% de les mostres per a detectar noves variants del coronavirus s’analitzen en laboratoris valencians.

VÍDEO | Iñaki Comas, científic del CSIC: "La variant britànica serà la predominant al març"

L’aparició de noves soques del coronavirus, que augmenten la transmissibilitat del virus, la virulència o que fugen de l’acció dels anticossos neutralitzadors generats després de la vacuna, representen una amenaça per a la salut pública i per al control de la pandèmia.

Per aquest motiu, és de vital importància fer una detecció precoç de les noves variants a través de la seqüenciació genòmica, un procés per a analitzar i estudiar mostres d’ADN de persones contagiades de coronavirus i esbrinar les particularitats de cada variant.

I això és, precisament, el que fan al laboratori del CSIC de la ciutat de València, així com en els de la fundació valenciana Fisabio, on s’analitzen el 85% de totes les mostres d’Espanya.

Tot i així i, encara que pot semblar una xifra molt elevada, el conjunt de les mostres analitzades no supera l’1%, un percentatge que des del Centre Europeu per al Control i Prevenció de Malalties recomanen que augmente fins al 5% o el 10%, segons apunta Iñaki Comas, científic expert en malalties infeccioses del CSIC.

En la primera onada de la pandèmia, hi havia una sèrie de variants molt paregudes al virus original que va arribar des de la Xina. Amb el confinament, aquestes variants van desaparéixer per a deixar pas a una nova variant associada als brots en temporers a l’estiu. Cap al final d’any hem començat a observar l’aparició de noves soques, com la britànica, la brasilera o la sud-africana, que han desplaçat a poc a poc la resta de variants. La previsió és que, en poc de temps, "la variant britànica siga la dominant, probablement per a març", assegura Iñaki Comas.

Pel que fa a la variant britànica, a la Comunitat Valenciana té una presència del 5%, xifra que se situa al voltant del 10% o el 15% al conjunt de l’Estat, i que en alguns casos, com a Cantàbria, arriba al 25%. Dels casos totals detectats d’aquesta variant fins ara a Espanya, 64 estan a la Comunitat Valenciana. Segons el viròleg del CSIC Santiago Elena, aquesta soca es caracteritza per tindre una mutació que fa que s’adherisca millor al receptor cel·lular i, per tant, siga molt més contagiosa.

Les altres dues soques que també preocupen la comunitat científica són la brasilera i la sud-africana. D’aquesta última, ja es detectaren els primers tres casos al nostre territori la setmana passada.

Les dues variants, a més de tindre la mateixa mutació que la britànica, tal com apunta el viròleg Santiago Elena, també presenten una altra mutació que fa que puguen "fugir dels anticossos", fet especialment preocupant "en plena campanya de vacunació".

Tot i això, un estudi publicat a principis de mes afirma que la vacuna de Pfizer-BionTech sí que seria efectiva contra les soques britànica i sud-africana.

En paraules del científic del CSIC, Iñaki Comas, “és una carrera contrarellotge en contra de les vacunes.” Segons ell, és de vital importància que les vacunes arriben abans que altres noves variants. “Fins ara l’única arma que teníem eren les restriccions sanitàries i, per això, hem de pensar molt bé com fer la desescalada.”

També et pot interessar

stats