Les gimnastes alemanyes es rebel·len contra la sexualització als jocs de Tòquio
Han acudit a la fita olímpica vestides amb una peça fins als turmells per reivindicar el seu dret a escollir la indumentària més còmoda
Les integrants de l’equip alemany de gimnàstica artística han assistit a la cita olímpica de Tòquio amb unitards, una peça de roba de cos sencer que arriba fins als turmells, diferents dels mallots curts habituals que deixen les cames a l’aire des de l’engonal. Començaren la campanya a l’abril, quan es presentaren amb aquest mateixa vestimenta al Campionat Europeu de Gimnàstica Artística, a Basilea (Suïsa).
Les joves atletes utilitzaren en aquell moment les seues xarxes socials per a mostrar orgulloses la nova indumentària, i explicar que ho feren perquè se sentien més còmodes i menys sexualitzades. “Ja no hauria d'haver-hi gimnastes que no volen practicar l’esport a causa de la indumentària ajustada. I hauria d'haver-hi encara menys gimnastes que se senten sexualitzades”, va escriure la gimnasta Elisabeth Seitz.
La seua companya d’equip Sarah Voss es va mostrar molt orgullosa d’haver sigut la primera a presentar l’equipació llarga, i va assegurar que amb aquesta es sentia bé i seguia lluint elegant. L’atleta va explicar, en un mitjà públic alemany que quan era una xiqueta no tenia cap problema amb els mallots, però que quan va arribar a la pubertat i va començar a tindre el període, va començar a sentir-se cada vegada més incòmoda. Per això és molt important per a ella i les seues companyes poder decidir, depenent de la situació, amb què sesenten més còmodes: si amb el mallot curt o amb la peça llarga.
Voluntat de poder escollir
Ara que han arribat els Joc Olímpics, la selecció alemanya ha tornat a competir amb els unitards per a demostrar que cada dona ha de decidir quina roba posar-se, ha afirmat la tres vegades olímpica Elisabeth Seitz, que ha puntualitzat que no es que vulguen renunciar per sempre al mallot curt, sinó poder elegir.
A més esperen ser un exemple per a animar a altres atletes, especialment les més joves, a utilitzar la indumentària que pensen que es més còmoda.
Malgrat que han estat les úniques a dur unitards, Seitz ha assenyalat que la major part de la gent es va mostrar positiva envers la seua nova indumentària després dels Europeus, i que es podria deure a que els equips tenien poc temps per a canviar les equipacions abans dels Jocs Olímpics. “Pot ser en el futur. De veritat que ho esperem” ha afegit, esperançada.
L’Associació Alemanya de Gimnàstica (DTB) els ha donat suport en tot moment, i s'ha mostrat visiblement en contra de la sexualització de les gimnastes, i ha assegurat que l’objectiu d’utilitzar les peces llargues és presentar-se de forma estètica però sense que elles se senten incòmodes.
Contra la sexualització femenina en els esports
Les atletes alemanyes no són les primeres a considerar incòmoda i sexualitzadora la roba reglamentària. Fa una setmana la selecció noruega d'handbol femení va jugar el partit pel bronze del Campionat d'Europa d'handbol platja, contra la selecció espanyola, amb pantaló.
Aquesta decisió les va fer tornar-se’n a casa amb una multa econòmica per haver desafiat la normativa de la federació europea d'handbol, que, a diferència de la Federació Internacional de Gimnàstica, no va aprovar la indumentària de les noruegues.
La seua història es va viralitzar ràpidament, i les jugadores han rebut suport de moltes i molts esportistes. A més, la cantant estatunidenca P!nk s’ha oferit recentment a pagar la multa. “Estic molt orgullosa de l’equip noruec d'handbol femení per protestar contra molt sexista normativa sobre el seu uniforme”, va publicar en un tuit en el qual assegurava que seria molt feliç de pagar la multa per elles.
Esforç internacional contra el sexisme
Més enllà de la indumentària, cada quatre anys els Jocs Olímpics ofereixen un gran nombre de titulars vergonyosos pel seu masclisme en el que s’infantilitza o sexualitza les esportistes, o es parla d’elles només per la seua relació amb un home (parella, familiar o entrenador).
Per a prevenir-ho, enguany el Comité Olímpic Internacional en col·laboració amb ONU Dones ha elaborat una guia de comunicació no sexista de descàrrega gratuita en el seu web. El document Perspectiva de gènere en el periodisme esportiu. Per a una informació esportiva lliure d'estereotips vol promoure un periodisme professional i de qualitat, per això ofereix recursos lingüístics pràctics per a evitar exclusions i discriminacions.
A més, com a responsable de l'agència OBS que control·la les imatges que s'emeten des de Tòquio per al món, ha actualitzat les seues directrius de representació per a tots els esports olímpics i els titulars dels drets per a unes emissions igualitàries i equitatives de les competències. Uns consells que inclouen no centrar-se de manera innecessària en l'aparença, la vestimenta o les parts íntimes del cos i retocar o eliminar problemes amb el vestuari per a respectar la integritat de l'esportista.