Directes
Ara en la televisió
ATRAPA'M SI POTS
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR (reemissió)

Deu anys de la venda del València a Peter Lim

Una dècada en què el València ha passat de lluitar per la Champions a lluitar per a no descendir

Deu anys de la venda del València CF a Peter Lim

El 24 d'octubre està marcat en la ment del col·lectiu valencianista. Concretament, este dia del 2024 se celebren deu anys de la venda oficial de les accions del València CF per part de la Fundació València CF a l'empresa Meriton Holdings, propietat del magnat de Singapur, Peter Lim, i que va passar a ser accionista majoritari del club.

Una compra que, en el seu moment, arribava com la salvació d'un club que no passava pel seu millor moment en l'àmbit econòmic i que, amb l'arribada del multimilionari, semblava que seria la reconstrucció d'un equip per a tornar a ser un dels grans, no només a escala nacional, sinó també internacional.

Però la realitat ha sigut molt diferent. Tot i un inici esperançador del mandat de Lim a Mestalla amb grans fitxatges, classificacions per a la Champions League i la consecució de títols com la Copa del Rei; en els últims anys el rumb del club ha fet un gir de 180 graus.

Uns anys en què hi ha hagut una clara desinversió. No s'ha apostat per grans fitxatges i, al contrari, sí per la venda dels referents de l'equip. Així, s'ha vist com clarament s'ha afonat el nivell futbolístic mostrat en el passat. El València lluita per no descendir i el fet d'entrar en Europa es veu com una utopia i una fita d'altres temps.

Les dades també confirmen que el València dels últims deu anys guanya un 8% menys de partits que en tota la història anterior. Abans de Meriton, el València guanyava vora el 48% dels partits, mentre que en estos últims deu anys el club s'ha quedat en poc menys del 40% de victòries.

A escala econòmica, la situació no és millor. El València CF, en els comptes, estima unes pèrdues de 187,4 milions d'euros en deu anys. A pesar que en els últims sí que han aconseguit revertir uns comptes en negatiu, la solució ha sigut a costa de desdibuixar la realitat històrica del club i, també, a través d'una ampliació de capital de Peter Lim que li ha permés augmentar la majoria accionarial del 70,4% al 91,5%.

Un altre punt important de la dècada, i amb el qual s'esperava una prompta solució a l'arribada de Peter Lim, és el tema del nou estadi de Mestalla. Mil i un ajornaments en els processos han fet que l'estadi arribe al dia de hui exactament en la mateixa situació en què estava fa deu anys. Una infraestructura en construcció, amb un projecte totalment diferent i una certa confusió sobre si es reprendrà. En els últims mesos s'han acostat postures entre les institucions i el València CF i pareix que està més a prop que mai de reprendre's. Però tot, a costa de devaluar un projecte que prometia posar València en el mapa mundial. Precisament, acollir el Mundial del 2030 és el que ara mateix no té a la mà la ciutat, a pesar de ser la tercera d'Espanya.

I tota esta situació ha desembocat en un clima de tensió social mai vist en el València CF. La fractura entre directiva i afició és més que visible. L'última, abans i després del partit contra Las Palmas del dilluns. Manifestacions i més manifestacions que s'han repetit en els últims anys i que podrien continuar sempre que Peter Lim i Meriton mantinga la propietat sobre el València CF.

València CF

També et pot interessar