Espanya torna a ser campiona d'Europa

La 'roja' fa història: es converteix en la primera selecció que guanya quatre Eurocopes

Els jugadors espanyols, amb el trofeu de campions
Els jugadors espanyols, amb el trofeu de campions / Georgi Licovski (Efe)

La selecció espanyola masculina de futbol s'ha proclamat campiona d'Europa per quarta vegada, després de derrotar Anglaterra 2-1 en la final de Berlín. Un gol de Nico Williams i un altre de Mikel Oyarzabal, en els últims minuts de duel, han servit per a enderrocar la muralla anglesa i fer història. Espanya es converteix en la primera selecció que guanya quatre Eurocopes (1964, 2008, 2012 i 2024).

En la primera part, les defenses s'han imposat clarament als atacs. L'equip de Luis de la Fuente no ha sigut capaç de superar el plantejament de Gareth Southgate i a penes ha creat perill en la porteria defesa per Jordan Pickford. Les virtuts d'Espanya vistes durant tota l'Eurocopa no han aparegut i el duel se n'ha anat al descans amb 0-0, i un últim esglai en un llançament de Phil Foden.

Les coses no han pogut començar millor en la represa. Una acció entre les dos sensacions de la roja ha acabat amb el primer gol del partit. Nico Williams ha aprofitat una gran assistència de Lamine Yamal per a inaugurar el marcador. Després de la diana, han arribat els millors minuts d'Espanya, que ha començat a assetjar la porteria rival amb l'objectiu de sentenciar la final. Però la falta de punteria ha evitat que el segon pujara al marcador i li ha donat vida als anglesos. Cole Palmer, pràcticament només entrar al camp, ha aprofitat una assistència de Jude Bellingham per a restablir la igualada.

I quan ja semblava que el partit anava inexorablement cap a la pròrroga, ha aparegut l'heroi inesperat. Mikel Oyarzabal ha marcat el gol de la victòria en el minut 86, en una posició molt ajustada, després d'aprofitar una gran assistència de Marc Cucurella.

Amb Ferran Torres i Alejandro Grimaldo, que no han disputat cap minut en la final, ja són sis els valencians que han conquistat l'Eurocopa. El primer va ser Pepín Casas (1964), i el van seguir Andrés Palop (2008), Raúl Albiol (2008 i 2012) i Juanfran Torres (2012).