València es queda sense el Mundial 2030

La Generalitat demana al CSD incloure València com a seu després d'una decisió "injustificada", mentre que el club parla d'"injustícia" i espera que es reconsidere la decisió

València es queda sense el Mundial 2030 / À Punt Esports
19 de juliol 2024 - 14:02

Ja és oficial: València es queda sense el Mundial 2030. La candidatura del nou Mestalla no està entre les onze seus proposades per la Reial Federació Espanyola per a acollir partits de la cita mundialista, que es disputarà a Espanya, Portugal i el Marroc l'estiu del 2030.

Els estadis que acolliran partits del Mundial 2030 seran: Anoeta (Sant Sebastià), Camp Nou (Barcelona), Estadi Gran Canària (Las Palmas), La Cartuja (Sevilla), La Rosaleda (Màlaga), Metropolitano (Madrid), Nova Romareda (Saragossa), RCDE Stadium (Cornellà - el Prat), Riazor (la Corunya), San Mamés (Bilbao) i Santiago Bernabéu (Madrid).

El club va acceptar sobre la botzina les condicions de l'RFEF i va sol·licitar la inclusió del nou Mestalla com a seu mundialista en la candidatura. Tot i que ja semblava complicat, encara hi havia cert optimisme en el fet que el Marroc tinguera cinc seus en lloc de sis i que el nou Mestalla poguera entrar in extremis.

Esta notícia arriba només una setmana després que l'ajuntament de la ciutat donara la llicència per a reprendre les obres del nou estadi, amb uns condicionants de compliment obligatori.

Set subseus valencianes

L'única nota positiva és que la Comunitat Valenciana comptarà amb set subseus, que acolliran entrenaments i concentracions d'algunes seleccions: la ciutat esportiva José Manuel Llaneza (Vila-real), la de Paterna (Paterna), la del Llevant (Bunyol) i l'Oliva Nova Sports Center (Oliva), la Ciutat Esportiva Camilo Cano (la Nucia), Villaitana Football Center (Benidorm) i la nova ciutat esportiva de l'Elx (Elx).

L'Ajuntament lamenta la decisió de l'RFEF

L'Ajuntament de València ha lamentat la decisió de l'RFEF de deixar València sense el Mundial 2030. Segons el consistori, ells i la Generalitat han firmat i van entregar des del primer moment tota la documentació i han posat "tota la voluntat perquè València fora seu". 

La decisió de l'RFEF ha sorprés l'Ajuntament, després de la carta enviada ahir pel secretari d'Estat d'Esports en què se sol·licitava una candidatura de màxims, amb tretze seus. "Tothom coincideix en la necessària presència de la ciutat i de la Comunitat Valenciana en una celebració d'esta transcendència", asseveren.

Per al consistori, esta decisió suposa "un error com a país que València no estiga representada en el Mundial... per la seua contrastada capacitat, tant d'infraestructures com de capacitat hotelera i connexions, per a albergar estes celebracions". A més, asseguren que estan en terminis més que suficients per a arribar al Mundial. 

Per tot això, esperen que el Govern d'Espanya, a través del Consell Superior d'Esports, "reconsidere esta situació".

La Generalitat demana al CSD incloure València després d'una decisió "injustificada"

La Generalitat ha demanat al Consell Superior d'Esports (CSD) que incloga València com una de les seus del Mundial 2030, després d'una exclusió que qualifica d'"injustificada i sense cap tipus d'argument objectiu". El director general d'Esports, Luis Cervera, ha instat l'RFEF a revertir la decisió "perquè encara es pot fer i perquè s'està en termini per a arribar al Mundial".

El govern valencià insisteix que València té "capacitat per a acollir grans celebracions esportives". A més, assegura que la col·laboració de les institucions en esta celebració "és plena", ja que han mostrat "la disponibilitat de les institucions públiques en tot moment".

Cervera ha recalcat que tant l'Ajuntament de València com la Generalitat "han possibilitat tota la tramitació de documentació i han demostrat l'obstinació perquè esta ciutat siga seu". "La ciutat de València posseeix bones infraestructures hoteleres i una potent xarxa de transports amb òptimes connexions", ha afegit.

El València CF parla d'"injustícia" i espera que es reconsidere la decisió

El València CF també ha lamentat l'exclusió del nou Mestalla com a seu del Mundial 2030. El club critica que la tercera capital d'Espanya es quede sense una de les cites futbolístiques més importants, després que "València ha oferit suficients proves al llarg dels anys d'estar capacitada per a albergar celebracions de primer orde mundial i que encara hi ha per davant uns mesos abans de l'elecció final".

L'entitat valencianista ha rebut la decisió amb sorpresa, "després d'haver acceptat les condicions el passat 28 de juny, i especialment després d'haver obtingut la llicència de construcció del nou Mestalla, que preveu uns terminis d'execució d'obra que compleixen àmpliament els requisits temporals establits per la FIFA per a les candidatures a seu del Mundial".

El València se suma a les administracions públiques per a demostrar que "el nou Mestalla serà una realitat amb temps més que suficient i que un recinte esportiu d'este nivell, amb una capacitat prevista de 70.000 espectadors i una qualificació de categoria 4 segons la UEFA, no ha de quedar fora d'un torneig que es vanta de disposar de les millors instal·lacions d'un país".

Per últim, el club de Mestalla espera que la decisió "no siga definitiva, siga reconsiderada i, per tant, no es cometa una injustícia tan gran amb una ciutat sempre vinculada a l'esport de primer nivell i reconeguda mundialment per la seua reeixida competència organitzadora".

Salvador Gomar: "És una vergonya"

El president de la Federació de Futbol de la Comunitat Valenciana (FFCV), Salvador Gomar, ha qualificat la decisió de l'RFEF de ser "una vergonya", ja que, al seu parer, "València, encara que tard, ha complit amb els requisits abans del 31 de juliol".

Gomar ha explicat que la decisió ni tan sols "s'ha consultat a la junta directiva", i ha denunciat que amb esta decisió "es queda fora la tercera capital d'Espanya, que té totes les infraestructures que demana la FIFA".

Segons l'RFEF, per a definir les seus "s'han analitzat totes les possibilitats, també la d'ampliar fins a tretze, una opció que ha de prendre's per unanimitat de les tres federacions i que va plantejar el mes de juny passat el Consell Superior d'Esports".

També et pot interessar

stats