Directes
Ara en la televisió
TUPPER CLUB
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR

Els alpinistes Messner i Wielicki, Premi Princesa d'Astúries dels Esports

Els guardonats són els primers alpinistes a rebre la distinció des de la seua creació en 1987.

L'alpinista polonés Krzysztof Wielicki (esquerra) i l'italià Reinhold Messner (dreta) / GIAN ANGELO PISTOIA

L'alpinista italià Reinhold Messner, el primer home que va coronar les catorze muntanyes més altes de la terra, i el polonés Krzysztof Wielicki, el primer a ascendir l'Everest a l'hivern, han sigut guardonats amb el Premi Princesa d'Astúries dels Esports 2018.

El jurat ha destacat que els dos alpinistes "honren aquest esport i són exemple de superació" i, amb el guardó, han volgut reconéixer "la seua labor social, humanitària i de divulgació dels valors de l'alpinisme". Segons el jurat, els premiats "són un exemple per a la humanitat i les seues gestes romandran en la memòria de les generacions futures". 

Messner és una llegenda viva de l'alpinisme que en 1970 va coronar el seu primer cim de 8.000 metres, el Nanga Parbat, en una expedició en la qual va morir el seu germà Günter. Huit anys més tard va realitzar la primera ascensió sense oxigen a l'Everest abans de culminar, en 1986, la conquesta dels catorze cims del planeta.

A més de la seua activitat com a alpinista, Messner es dedica a organitzar expedicions i a l'agricultura. Entre 1999 i 2004 va ser diputat del Parlament Europeu (Grup Els Verds) i en 1988 va rebutjar la medalla de l'orde olímpica del COI en considerar que l'alpinisme no és un esport competitiu. Per la seua banda, Krzysztof Wielicki, va ser el cinqué home a ascendir els cims de huit mil metres i el primer a arribar a l'hivern a l'Everest i a les muntanyes del Kangchenjunga i el Lhotse.

L'alpinista polonés, un divulgador dels valors de l'alpinisme, enguany va mostrar a més la seua faceta més solidària en protagonitzar l'operació per a rescatar, al Nanga Parbat, Elisabeth Revol, a qui van aconseguir posar fora de perill, i Tomek Mackiewicz, que no va poder ser rescatat.

Cada premi està dotat amb la reproducció d'una escultura dissenyada per Joan Miró, la quantitat en metàl·lic de 50.000 euros, un diploma i una insígnia. 

El dels esports ha sigut el quart guardó a fallar-se dels huit que concedeix la Fundació Princesa d'Astúries després dels atorgats al cineasta nord-americà Martin Scorsese (Arts), a la periodista mexicana Alma Guillermoprieto (Comunicació i Humanitats) i a l'ONG Amref Health Àfrica (Cooperació Internacional).

També et pot interessar