Directes
Ara en la televisió
EL FINAL D'UN IMPERI

Colpbol: esport, llengua i cultura

Va nàixer fa 20 anys i el va inventar un professor valencià. Ara és un esport de moda.

Aquest cap de setmana s'ha celebrat als poliesportius de Burjassot i de Natzaret la segona edició del Campionat d'Espanya / Ismael Llin

Fa 20 anys, Juanjo Bendicho, professor d'Educació Física, va tindre l'originalitat de crear un nou esport amb nom valencià: el colpbol. Pocs podien pensar que, en dos dècades, aquest esport s'hauria escampat per tot arreu traspassant, fins i tot, el territori de la Comunitat Valenciana. A més a més, fins i tot l'Acàdemia Valenciana de la Llengua ha incorporat el mot al diccionari amb aquesta definició: "Esport practicat entre dos equips mixtos, de set jugadrs cadascun, que busquen introduir, per mitjà de colps amb la mà, una pilota en la porteria contrària". 

Els acadèmics fan una definició precisa i ben acurada. Tot i això, aquest esport incorpora moltes més coses: integració, superació de les barreres de gènere, diversió i una nova forma d'entendre la formació esportiva a les escoles.

Campionat d'Espanya a València i Burjassot

 

Aquest  cap de setmana s'ha celebrat als poliesportius de Burjassot i de Natzaret la segona edició del Campionat d'Espanya. Equips de molts llocs d'Espanya hi han acudit i amb això han demostrat que el colpbol s'ha expandit amb molta rapidesa. Molts professors l'han incorporat en els centres educatius on treballen i ja està traspassant també la frontera espanyola. 

Juanjo Bendicho, l'inventor, ho explica: "Des de sempre he cregut en aquest esport, perquè té unes regles molt senzilles i ningú pot sentir-se'n exclós i pensar que no té les condicions per a jugar. Per això, des de València estem exportant-lo a altres llocs d'Espanya i de l'estranger".

Un esport amb set jugadors per equip i que es juga amb la mà

El colpbol és un esport totalment cooperatiu, perquè es juga a primer toc i no pot haver-hi mai joc individual per damunt de l'essèncià col·lectiva. Això és perquè necessàriament s'ha  de colpejar la pilota amb la mà oberta i no se li pot pegar dos voltes consecutives. Si algú ho fa, l'àrbrite xiula falta sancionada com a "dobles". Tampoc es pot colpejar la pilota amb el puny tancat ni retindre-la. 

Aquestes regles fan que el joc siga molt dinàmic i integrador. És un joc absolutament col·lectiu en el qual és impossible que hi haja figures individuals. És a dir, que ací no poden haver-hi messis ni cristianoronaldos. Això no vol dir que no hi puguen jugar; simplement, que el seu paper seria tan important com el de qualsevol altre component de l'equip, però no més destacat. 

La mà de Déu de Maradona seria un gol de luxe en una canxa de colpbol

La mà de Déu

Precisament, en la inauguració del campionat va participar com a convidat Amedeo Carboni, l'exjugador del València. L'italià va gaudir com un xiquet. La presència d'una llegenda del València va servir per a animar els participants. "Vinc a disfrutar i espere no abaixar el nivell, perquè sóc poc hàbil amb les mans", va afirmar l'italià abans de començar el partit. Certament va arribar amb molta disposició i s'ho va pendre a cor. "Pels xiquets, tot", va insistir.

I és que és un esport en què els futbolistes han de canviar el xip, perquè estan acostumats a no tocar mai el baló amb la mà. Però, el que són les coses: en el colpbol, la mà de Déu de Maradona en el Mundial de Mèxic del 86, amb la qual va enganyar l'àrbitre en un gol fantasma, va esdevenir una jugada mestra, perquè així es marquen els gols en porteria contraria en aquest esport. El de Maradona seria un gol de luxe en una canxa de colpbol.

Un altre convidat al Campionat d'Espanya va ser Alberto Barovier, regatista i campió de la Copa Amèrica del 2010. Ell va jugar en l'equip que es va enfrontar al de Carboni, i va alabar el joc: "Les coses noves sempre porten aire fresc, que és el que apassiona a grans i xiquets".

Un reglament redactat per l'Acadèmia Valenciana de la Llengua

Altres novetats són que cada equip ix amb set jugadors i que, en el mateix equip, no hi ha límit d'edat, diferència de sexe ni qualsevol altre impediment. El reglament diu que ha d'haver una representació mínima d'un trenta per cent de cada sexe per equip. I tot això ho diu en valencià, perquè també l'ha redactat l'Acadèmia Valenciana de la LLengua. Esport, llengua  i cultura de la mà. En altres paraules, la defensa dels valors de l'esport i del saber: aprendre coses noves, integració, igualtat i defensa de les tradicions pròpies sense limitacions de fronteres.

Eixes són les característiques del colpbol i la base per a l'èxit. En xifres, vora cinc mil persones han participat en la Lliga 2017-2018 a la Comunitat Valenciana. De fet, és ja un esport molt preat en els centres escolars. De l'escola als poliesportius i, d'ací als campionats, aquest esport valencià continua creixent.

També et pot interessar