Europa guanya una Ryder Cup de rècord
El borriolenc Sergio García s’ha convertit en el jugador amb més punts en la història d’aquesta competició per equips.
L’equip europeu, amb dos golfistes espanyols en les seues files, el borriolenc Sergio García i el basc Jon Rahm, ha guanyat la Ryder Cup disputada a Le Golf National (París) en imposar-se als Estats Units per un marcador global de 17,5 a 10,5.
La Ryder Cup és una competició per equips que cada dos anys enfronta els millors golfistes del continent europeu contra els millors dels Estats Units. L’edició d’enguany comptava amb tots els ingredients per a convertir-se en una de les millors de tots els temps, i el ben cert és que no ha defraudat.
D’una banda, destacava el nivell dels 24 jugadors que hi participaven. De fet, entre els competidors es trobaven 17 dels 18 millors golfistes segons el rànquing mundial, i els 24 estaven entre els 34 millors del món. Per tant, es tractava de l’edició amb un millor cartell de golfistes.
Així mateix, per segona vegada en la història, la Ryder Cup es disputava fora de les illes britàniques. La primera va ser precisament a Espanya, més concretament al Camp de Valderrama, a Sotogrande (Cadis) l’any 1997. 21 anys després, ha sigut el torn per a París, que, a més, s’ha convertit en l’edició amb més públic de la història.
Tot i que havia guanyat les últimes cinc edicions disputades en territori continental, Europa no partia com a favorita per a reconquistar la Ryder Cup aconseguida pels Estats Units ara fa dos anys a Minnesota. De fet, l’equip local, arribava a la cita amb molts dubtes i fins i tot es van qüestionar algunes de les eleccions de lliure designació fetes pel capità, el danés Thomas Bjorn, entre les quals figurava Sergio García.
Un començament complicat
Per si tot açò era poc, la competició va començar amb un 1-3 favorable als americans en la jornada matinal de divendres de fourballs, o partit de quatre boles (modalitat en què cada golfista, per parelles, juga la seua bola i s’agafa el millor resultat dels dos). L’italià Francesco Molinari i l’anglés Tommy Fleetwood van salvar l’honor europeu després que els americans s’imposaren en els tres primers partits.
No obstant, la situació va canviar radicalment a la vesprada amb la modalitat dels foursomes (en aquesta, les parelles juguen a colps alterns, és a dir, un golfista dona el primer colp, l’altre el segon, i així respectivament). L’entrada de Sergio García i l’anglés Ian Poulter va donar un altre aire als europeus, que van capgirar el marcador en endossar un rotund 4-0 els nord-americans, de manera que la primera jornada concloïa amb un 5-3 favorable als continentals.
La dinàmica es va estirar dissabte al matí i els europeus van sumar tres punts més de forma consecutiva, encara que els americans van aconseguir trencar la ratxa per acabar els fourballs amb un 8-4. La jornada va acabar amb un repartiment de punts en els foursomes de la vesprada i, per tant, amb un marcador de 10-6 favorable als europeus, a falta dels 12 partits individuals.
Registres històrics
Tot i que els nord-americans van guanyar tres dels cincs primers partits individuals i es van situar provisionalment a un punt (10,5 a 9,5), el triomf mai va perillar per als continentals. Un putt de Sergio García assegurava la victòria per a Europa, però va ser Molinari qui va sumar el punt 14,5 per a rubricar el triomf en desfer-se de Phil Mickelson per 4&2 (4 forats d’avantatge i només 2 per jugar-ne). D’aquesta manera, l’italià arredonia una Ryder de somni, amb 5 punts en altres tants partits disputats, i es convertia en el primer europeu a aconseguir-ho.
Però els rècords no van acabar ací. Poc després, en la seua novena participació en aquesta competició, Sergio García guanyava el seu partit contra Rickie Fowler, sumava el tercer punt de la setmana i entrava en la història. El borriolenc va aconseguir el seu punt 25,5 en la Ryder Cup i es va convertir en el jugador amb més punts de tots els temps després de superar l’anglés Nick Faldo, que en sumava 25.