L'actuació dels atletes valencians en l'Europeu de Munic
Dues places de finalista per a Cáceres i Llopis i una plata per equips de Laura Méndez, el més destacat dels valencians en l'Europeu de Munic
El Campionat d'Europa de Munic s'ha saldat amb més infortuni que èxit per als atletes de la Comunitat Valenciana. El més destacat han sigut els dos llocs de finalista obtinguts per Eusebio Cáceres, quart en llargada, i Quique Llopis, seté en els 110 metres tanques, i la medalla de plata que es penjà Laura Méndez en la marató.
El saltador d'Onil va aconseguir un valuós quart que li va fer gust de poc. Cáceres estava convençut que era una oportunitat ideal per a guanyar la seua primera medalla en un gran campionat –la plata i el bronze van estar en uns assequibles 8,06 metres– i per això va eixir molt tocat per aquest resultat, novament, per cinquena vegada en una de les grans cites continentals o mundials, a les portes del pòdium.
A Quique Llopis no el va acompanyar la fortuna en la final dels 110 metres tanques. El deixeble de Toni Puig va xocar amb el francés Zhoya, i només va poder ser seté en una carrera en la qual aspirava a les medalles després d'haver fet un grandíssim resultat en la seua semifinal, on va córrer en 13,3 segons que és una nova marca personal i que l'eleva al tercer lloc del rànquing espanyol de tots els temps.
La valenciana que va eixir més contenta de l'Europeu va ser Laura Méndez. L'atleta que s'entrena amb Manolo Ripollés no va tindre el seu dia en la marató i va acabar en el lloc 32 (2 h 39 min 15 s), però va resistir-se per a no abandonar i la recompensa va ser pujar al pòdium amb l'equip espanyol que va aconseguir la medalla de plata per equips.
Marcos Ruiz va finalitzar en cinqué lloc la prova de triple salt amb una marca de 16 m i 78 cm, mentre que l'altre valencià present en la final, Pablo Torrijos no ha aconseguit cap salt vàlid.
També va haver-hi contratemps físics. Especialment per a Claudia Conte, de Benicàssim, que va haver de retirar-se després de la tercera prova d'heptatló, el pes, per uns forts dolors en l'esquena que arrossega des de fa mes i mig.
L'utielà Víctor Ruiz, que es prepara amb Pepe Ortuño, sí que va acabar en la final dels 3.000 metres obstacles, però un fort dolor en el lumbar i, malgrat que va córrer infiltrat, el va limitar molt i només va poder acabar tretzé.
Carmen Marco, la velocista d'Oriola que s'entrena a València amb Rafa Blanquer, no va arribar a debutar en el relleu de 4x100.
Espanya compleix l'objectiu i torna al pòdium del medaller
L'actuació a Munic és el reflex del bon moment que travessa l'atletisme espanyol, que torna de la ciutat alemanya amb un botí de deu metalls, 27 finalistes i un tercer lloc en el medaller general, un resultat que, en números, és el millor des de Barcelona 2010.
"Aquests Europeus són un desafiament, el repte és superar les deu medalles i els 26 llocs de finalistes de Berlín 2018, volem acabar entre els cinc primers en la classificació de la taula de punts". Aquest era l'objectiu marcat per la Reial Federació Espanyola d'Atletisme abans de viatjar a Munic, segons digué el president, Raúl Chapado.
Els números reflecteixen que el campionat continental de Munic ha sigut bo per a Espanya tant en medalles com en finalistes i pel tercer lloc en el medaller general que va liderar Alemanya. Només a Munic 2002, amb 15 medalles i sis ors, i Göteborg 2006, amb 11 metalls, van pujar més espanyols al pòdium.
"El balanç és molt positiu. El que més m'agrada és el que hem arrossegat d'aquests últims anys, que és l'altíssim nivell de competitivitat que tenen els atletes. Lògicament, hem tingut algun rendiment que ha estat per davall del que s'esperava, però això estadísticament és normal. No hi ha res que m'haja decebut profundament", ha valorat el seleccionador valencià José Peiró.