Les 31 medalles valencianes en la història dels Jocs Olímpics

Amb les cinc obtingudes a París, els i les esportistes de la Comunitat Valenciana han superat les trenta medalles des d'Anvers 1920

Al llarg de la història, els i les esportistes de la Comunitat Valenciana han guanyat 31 medalles en els Jocs Olímpics. Les cinc que han aconseguit Sara Sorribes en el dobles femení de tenis, Vega Gimeno i Sara Ygueravide en bàsquet 3x3 i Abel Ruiz i Cristhian Mosquera en futbol a París se sumen a les 26 que s'havien obtingut des d'Anvers 1920.

La primera participació valenciana en unes Olimpíades va ser a Anvers 1920. El tirador Luis Calvet Sandoz (Castelló de la Plana) i el futbolista Agustín Sancho Agustina (Benlloc, Plana Alta) van ser els esportistes pioners. El belloquí va guanyar la primera medalla valenciana en la història dels Jocs Olímpics: la plata amb la selecció espanyola de futbol.

Per a la següent medalla valenciana es va haver d'esperar 72 anys. Francisco 'Kiko' Sánchez Luna va guanyar l'or en vela, en la classe 470, juntament amb el balear Jordi Calafat en els Jocs Olímpics de Barcelona 1992. Esta edició continua sent la més exitosa per a la delegació espanyola, amb 22 medalles, i també per als esportistes de la Comunitat Valenciana, amb cinc metalls. Ara bé, el rècord de medalles valencianes s'ha igualat en dos ocasions: Atlanta 1996 i París 2024.

L'esport que més alegries ha donat a la Comunitat Valenciana ha sigut el futbol, amb huit medalles, seguit de l'handbol i la gimnàstica rítmica, amb quatre, i el judo, amb quatre. Només dos esportistes n'han guanyat més d'una: Isabel Fernández (bronze a Atlanta i or a Sydney en judo) i Víctor Claver (plata a Londres i bronze a Rio).

També et pot interessar

stats