Més de 100.000 fallers reten homenatge a partir d'aquest divendres a la Mare de Déu dels Desemparats
És un dels actes més destacats, emotius i tradicionals del programa oficial faller
Més de 100.000 falleres i fallers desfilaran davant la Mare de Déu dels Desemparats, la patrona dels valencians, coneguda popularment com la Geperudeta, durant les dues jornades d'ofrena que es desenvoluparan aquest divendres i dissabte davant la seua imatge amb motiu de les Falles 2023.
És un dels actes més destacats i tradicionals del programa oficial faller, que arrancarà aquest divendres a les 15:30 hores i conclourà la nit del dissabte, ja entrada la matinada del diumenge. L'ofrena, que cada any es duu a terme els dies 17 i 18 de març, manté els recorreguts habituals, un pel carrer de la Pau i un altre pel carrer de Sant Vicent, fins a arribar a la plaça de la Mare de Déu.
En aquest enclavament i davant el gran cadafal que representa la imatge de la patrona amb el Jesuset al braç, les falleres de totes les comissions integrades en la Junta Central Fallera (JCF) de València, les d'aquesta ciutat i les de poblacions pròximes —Burjassot, Quart de Poblet, Xirivella i Mislata— depositaran els seus rams.
Amb ells s'anirà conformant el tapís que cada any cobreix el cadafal i amb el qual es crea un dibuix, sempre secret fins que queda confeccionat. Al costat de les falleres, tant majors com infantils, desfilaran els fallers, majors i xicotets, de cada comissió. El cens faller de les comissions integrades en la JCF ha arribat enguany a les 103.000 persones.
Una vegada conclosa l'Ofrena, la matinada del diumenge, se celebrarà la tradicional Nit del Foc, el castell de focs artificials que cada any dona pas al 19 de març, dia de Sant Josep i última i gran jornada de les festes falleres.
Margarides
En el mantell d’enguany predominaran els colors roig i blanc, segons ha avançat el coordinador dels vestidors de la Geperudeta, Pepe García. Seran al voltant de 50 vestidors, homes i dones, que recolliran i col·locaran els rams en el cadafal. Normalment, el mantell es confecciona amb clavells, però enguany la producció ha sigut menor i les floristeries han tingut problemes per a trobar-ne suficients per a fer els rams, així que s'ha recorregut a un altre tipus de flor blanca. Per això, s'ha optat en alguns casos per margarides blanques.
García ha comentat que aquesta és la primera vegada que s'usa margarida, però no ha volgut avançar res sobre el disseny. Ha subratllat que continua sent "secret, com sempre" i ha apuntat que s'anirà descobrint a mesura que transcórrega l'Ofrena, però està convençut que agradarà.