Cues, mascaretes i palmitos: així s'ha viscut el no dia de Sant Josep
Ni el mal oratge dels dies previs ni els desperfectes que han patit alguns monuments han impedit celebrar uns actes fallers que estaven preparant-se des de 2019
L'ambient faller viu les últimes hores abans que el foc faça desaparéixer aquesta nit els 764 monuments que hi ha a la ciutat de València. Una vegada deixades arrere les fortes tempestes dels primers dies, les temperatures d'estiu que acompanyen aquest diumenge han fet que moltes persones aprofiten la jornada per a visitar els monuments i celebrar el no dia de Sant Josep que no es va poder celebrar al març.
Així, per a entrar a la plaça de la Mare de Déu i contemplar el mantell de flors de la Geperudeta, s'han viscut llargues cues a causa del control d'aforament. En algunes falles de la Secció Especial i en les mascletaes s'ha donat també una situació pareguda.
Un dels punts neuràlgics de la festa és la plaça de l'Ajuntament de València, que es tancarà a les 19:00 hores per a evitar l'aglomeració de la gent que vol veure cremar les falles. És la primera vegada que sis monuments conviuen en l'espai, entre altres la meditadora, que ja s'ha convertit en tot un símbol de la resiliència de la societat enfront de la pandèmia.
Altres falles també han pres mesures per a evitar l'amuntegament de gent, com l'expansió del perímetre de visites, la reserva de seients o la Cremà a porta tancada. D'igual manera, perquè no es produïsca cap incident amb el foc, es tancaran alguns carrers adjacents a la instal·lació dels monuments fallers.
A causa d'aquestes restriccions sanitàries, la Cremà de hui seguirà un horari diferent del d'altres anys. Així, mentre que en edicions anteriors començava a les 22:00 per a les falles infantils i a les 0:00 per a les falles grans, aquesta nit s'avança dues hores per a complir amb el toc de queda vigent a la ciutat de València, des de la 1:00 fins a les 6:00 de la matinada, que també afecta altres 67 municipis.
D'aquesta manera, la Cremà de les falles infantils començarà a les 20:00 i mitja hora després, la de la falla de Convent de Jerusalem-Matemàtic Marzal, Germans, guanyadora del primer premi de la Secció Especial infantil. A les 21:00 serà el torn de la Cremà de la falla infantil de la plaça de l'Ajuntament, que es botarà foc d'una manera molt especial amb un ninot anomenat Foc Penat, que un grup de la Universitat Politècnica de València ha elaborat amb palla d'arròs i que ha imprés en 3D.
Una vegada s'hagen encés les falles infantils, la Cremà de totes les falles de València s'iniciarà a les 22:00. Cap a les 22:30 serà quan s'encendrà la falla de Convent de Jerusalem-Matemàtic Marzal, que també ha quedat distingida amb el premi de la Secció Especial de les Falles 2021, pel monument Desemmascarats, i així ha fet doblet.
Per últim, la Cremà acabarà a les 23:00 quan les flames cobrisquen la falla municipal de la plaça de l'Ajuntament, Açò també passarà, protagonitzada pel rostre de la meditadora, ja sense la simbòlica mascareta, però amb un forat a la barbeta causat per les fortes pluges que li van caure damunt.
Cal recordar que quasi tot el centre de la ciutat de València continuarà tallat i que tornarà a la normalitat a partir de les 4:00 de la matinada d'aquest dilluns.
Per a facilitar que es puguen cremar els 140 monuments sense cap incident, 220 bombers estaran presents en catorze municipis. Representen una part dels 500 bombers que han estat treballant els cinc dies de les Falles, durant els quals s'han arribat a desplegar 70 efectius al dia. Així mateix, també s'ha activat un dispositiu especial per a inspeccionar 145 falles en 12 grups. Als bombers també se sumaran aquesta nit de la Cremà voluntaris de Protecció Civil, que ajudaran en uns 100 monuments.
El treball dels bombers serà especialment necessari en 86 falles, que són les qualificades d'alt risc, segons ha assenyalat el regidor de Protecció Ciutadana, Aarón Cano. Els operatius hauran d'estar presents en aquestes falles de manera obligatòria a causa del volum dels monuments o de la proximitat als edificis.
Una altra figura clau que ha estat vetlant totes les festes per la seguretat dels fallers i de les falleres ha sigut la dels agents Covid. Al voltant de quatre-cents representants de diverses comissions falleres van rebre formació a l'agost per a assegurar que es complien les mesures de seguretat en tot moment, entre altres l'ús obligatori de la mascareta en tots els actes.
Més Falles a l'octubre i al març
Encara que la nit de la Cremà tancarà les esperades Falles d’enguany, molts municipis van decidir prèviament ajornar-les al pont del Nou d’Octubre: és el cas d’Alzira, Onil, Sueca, Utiel i Borriana, entre d’altres, que han preferit esperar a aquests mesos, amb el desig que la situació epidemiològica siga més favorable per a celebrar les festes amb menys restriccions.
I a pesar que hui es tanca una etapa de les Falles, les comissions ja fa mesos que preparen les següents, que, si tot va segons el que està planejat, recuperaran el calendari habitual al març. Moltes van aprofitar la cancel·lació de les Falles de 2020 per a avançar els ninots que plantaran al 2022 i les que no ho han fet, ja hi treballen.
Una Ofrena i una Nit del Foc fora del que és comú
Un altre acte faller que ha quedat modificat per les restriccions sanitàries ha sigut l'Ofrena, que s'ha viscut en dos dies separats en diferents tandes horàries (divendres de vesprada, dissabte de matí i dissabte de vesprada), sense públic i en dos nous recorreguts, un pel carrer de la Mar i un altre pel carrer dels Cavallers.
Així mateix, el tradicional mantell amb què visten durant l'Ofrena la imatge de la Mare de Déu dels Desemparats l'han confeccionat sense un dibuix previ per primera vegada en trenta anys. A causa de la impossibilitat de saber prèviament de quants rams disposaran per a fer el mantell, els vestidors han col·locat flors blanques a la part davantera del pit i la resta del mantell l'han vestida amb els rams d'altres colors, en funció de l'orde d'arribada.
La Nit del Foc també ha hagut d'adaptar-se. El castell de focs artificials, que tenia lloc al llit del Túria, l'han a traslladat a quatre localitzacions repartides per la ciutat de València, per tal d’evitar massificacions de gent i mantindre la distància de seguretat. A més, com els altres actes, els espectacles de focs artificials, previstos a la 1 de la matinada, es van avançar a les 22:00 hores. L’alcalde de València, Joan Ribó, que va assistir anit a la Nit del Foc, ha assegurat que les festes s’estan celebrant “d’una forma exemplar” i ha expressat el desig de tancar aquest cicle de Falles donant exemple de “saber divertir-se de manera disciplinada” i així poder començar “unes magnífiques Falles de 2022”.
Aquesta nit de la Cremà tan especial es podrà seguir en directe a través d'À Punt a partir de les 18:00 de la vesprada. D'aquesta manera, À Punt també conclourà la intensa programació de Falles que ha estat oferint des del dilluns 30 d'agost, amb la qual els espectadors han pogut seguir des de casa actes com la Plantà, les mascletaes i l'Ofrena.