València apura les últimes hores d'unes Falles plujoses i "quasi normals"
Els amants de les falles aprofiten per a visitar els monuments amb paraigua i impermeable, fer-se un xocolte amb un bunyols i assistir a la penúltima mascletà
La ciutat de València aprofita al màxim les últimes hores de les Falles de la nova normalitat, uns monuments que s'han hagut de visitar enguany amb paraigua i impermeable, ja que la borrasca Celia no ha respectat ni el dia de Sant Josep. Però malgrat les circumstàncies, les ganes de festa han primat i s'ha mantingut la tradició de fer un recorregut per aquestes obres d'art efímer, fer-se un xocolate amb bunyols i assistir a la mascletà. I tot això entre el soroll constant d'explosions i petards, el so de les bandes de música de les cercaviles i les marees de vianants entre falla i falla.
Després de dos anys afectats per la pandèmia, el món faller ha vist posat a prova una altra vegada la seua resiliència a causa de les inclemències meteorològiques. I és que l'observatori de la ciutat de València ha registrat aquesta setmana fins a 32 l/m², fet que ha convertit les Falles del 2022 en les més plujoses des del 1940.
Així i tot, vora 93.000 persones han participat en les dues jornades de l'Ofrena. Finalment, l'ús de l'impermeable s'ha quedat en una mesura de previsió perquè, encara que l'emblemàtic acte ha començat amb pluja dèbil, ha parat poc després. No han tingut la mateixa sort algunes mascletaes ni el lliurament de premis.
Mascletaes i actes cancel·lats pel mal oratge
Aquest dijous les previsions meteorològiques van impedir que la Pirotècnia Aitana disparara la mascletà. Es va sumar així a la Pirotècnia Zarzoso, que no la va poder llançar el dia 14 pel fort vent, i a la cancel·lada el dia 7, de la Pirotècnia Nadal Martí, també pel mal oratge. Ara l'Ajuntament i la Junta Central Fallera busquen com reubicar aquestes mascletaes una vegada passades les Falles, ja que de moment només s'ha decidit que la de Nadal Martí es disparara aquest diumenge.
A més, les huit falles del barri de Benicalap que integren la Federació Amics de la Pólvora també han decidit ajornar la macromascletà que tenien previst disparar aquest dissabte en aquest barri, a causa de la previsió del temps.
El lliurament de premis de les falles grans d'aquest dijous també s'ha cancel·lat per la borrasca Celia, per tractar-se d'un acte a l'aire lliure. De moment, la Junta Central Fallera no ha dit si l'acte queda definitivament anul·lat o si es podrà celebrar un altre dia.
Amb acte de lliurament o sense, les falles guanyadores han celebrat la victòria igualment. En la Secció Especial la Falla Convent de Jerusalem - Matemàtic Marzal, la falla del Pilar i la falla Cuba - Literat Azorín han sigut les premiades amb el primer, el segon i el tercer lloc respectivament en la Secció Especial. D'aquesta manera, Convent de Jerusalem ha repetit com a guanyadora per segon any consecutiu en aquesta categoria principal.
Tot preparat per a la nit de la Cremà
Un total de 600 bombers i 1.800 agents de Policia Local treballaran aquesta nit per a vigilar que la nit de la Cremà vaja d'acord amb el que es preveu. Aquesta supervisió serà especialment minuciosa enguany, ja que la pluja ha banyat molts dels monuments i cal tindre cura especial amb la combustió.
Així, a les 20:00 començaran a cremar-se els monuments de les falles infantils. Després, a les 20:30, es cremarà la falla infantil guanyadora del primer premi de la Secció Especial, la de Gayano Lluch, i a les 21:00 la falla infantil de la plaça de l'Ajuntament.
A les 22:00 el foc arribarà a totes les Falles de València, excepte a la falla del Convent de Jerusalem, guanyadora del primer premi de la Secció Especial, on aplegarà mitja hora després. Finalment la falla municipal es cremarà a les 23:00 hores.
Aquesta nit especial, que posa punt final a unes Falles molt esperades, es podrà viure en directe a partir de les 20:00 hores en À Punt.