Destrossen la falla d’Arrancapins que denunciava la violència contra les persones sense llar
Hi han furtat dos ninots i uns altres han sigut retirats per queixes del veïnat
La crítica compromesa es fa, any rere any, més palesa en els monuments fallers. Però per desgràcia, la denúncia de realitats incòmodes acaba també sent, sovint, la diana del rebuig i el vandalisme. Aquest dijous, l’obra d'Anna Ruiz que representava una dona nua va aparéixer amb la part genital destrossada. Poques hores abans, la falla d’una altra dona, l’artista Reyes Pe, va denunciar que hi havien furtat dos ninots i en van haver de retirar uns altres per les queixes del veïnat.
El monument de la falla participativa d’Arrancapis té com a lema "Violència" i visibilitza la que aquesta societat exerceix contra les persones sense llar, però com ha manifestat Reyes Pe en les xarxes socials, “la realitat supera la ficció”.
Aquesta falla deslocalitzada consta d’un monument central i huit ninots que representen persones sense llar repartides per diversos punts del barri. L’obra, creada en un procés col·laboratiu per usuaris del centre Sant Joan de Déu, buscava remoure consciències sobre la invisibilitat de la pobresa i les violències estructurals que han de patir les persones que estan en aquesta situació.
"La repercussió d'enfrontar la societat a una realitat incòmoda es va veure des del primer moment en què s'estaven col·locant els ninots", relata l’entitat Sant Joan de Déu en un comunicat. Des d'un supermercat pròxim una de les treballadores va eixir a manifestar el malestar per la col·locació d’un dels ninots a la porta de l’establiment: "S'estan queixant molts clients, això no està bé", recull l'entitat.
L'endemà de la Plantà ja havien desaparegut dos dels ninots. Un vídeo compartit en Instagram mostra els autors del robatori mentre s’enduien la figura a una revetla propera i, fins i tot, li trencaven el nas.
"Això posa de manifest la vulnerabilitat de les persones que es troben al carrer, exposades a la inseguretat i les agressions", lamenten els creadors del projecte. Una vulnerabilitat que deixa xifres contundents: a València, huit de cada deu persones sense llar ha patit algun tipus de violència, i una de cada quatre dones en aquesta situació, ha patit agressions sexuals.
Els dos ninots furtats no són les úniques peces de l'obra que ja no estan als carrers d'Arrancapins. Un agent de la Policia Nacional es va desplaçar a la zona i va parlar amb la persona responsable de Sant Joan de Déu perquè es llevaren els ninots dels diferents emplaçaments perquè havien rebut moltes telefonades de queixa, i de preocupació en confondre una de les figures de palla amb una persona “que no es movia”.
Les queixes finalment han fet que els creadors de la falla retiraren alguns dels ninots, però des de l’entitat defenen el projecte: "en un entorn festiu on els carrers són presos per vehicles mal aparcats, consum d'alcohol, música fins a altes hores i fins i tot situacions de violència de carrer, pren major rellevància la necessitat de visibilitzar que les persones sense llar són presents i mereixen una major protecció social".
Tot i que l’obra ara llueix incompleta, Reyes Pe troba la part positiva: “Així pren més rellevància el projecte i la necessitat de visibilitzar la vulnerabilitat de les persones sense llar”.