Deu preguntes i respostes sobre les Falles de setembre
Es pot anar a veure l'Ofrena? Hi haurà mascletaes? Els casals poden obrir? Resolem alguns dels dubtes al voltant de la festa fallera, marcada per les restriccions Covid
Les Falles de 2021 seran històriques a la Comunitat Valenciana. No només perquè, per primera vegada, se celebraran a l'estiu, de l'1 al 5 de setembre, sinó també pel format, ja que hauran d'adaptar-se a les restriccions sanitàries decretades per la Generalitat i tindran el rerefons inevitable de la pandèmia de coronavirus. Cada comissió fallera tindrà un coordinador Covid que haurà de vetlar pel compliment de les normes. La Junta Central Fallera ha publicat un document, avalat per la Conselleria de Sanitat Universal, en què resol alguns dels dubtes que ha plantejat la comunitat fallera. En recopilem els deu principals.
1 - Hi haurà revetles i discomòbils?
Enguany no. La normativa Covid no permet obrir les discoteques ni locals d'oci nocturn a tota la Comunitat Valenciana, i prohibeix el ball també en espais exteriors. Tampoc estan permesos els karaokes. Sí que es poden fer espectacles culturals o actuacions musicals a l'aire lliure, amb assistència limitada, i sempre que el públic porte mascareta, estiga assegut i es mantinga la distància interpersonal de metre i mig (si els seients no es poden moure cal deixar un espai de separació).
2 - Quins són els horaris dels casals festers?
Enguany es recomana que les activitats de les comissions falleres siguen a l'aire lliure sempre que siga possible, en carpes obertes. Els casals hauran d'ajustar-se a l'horari que ha fixat la Conselleria de Sanitat Universal per a bars i restaurants. Així, tancaran com a màxim a les 00:30 hores. A més, en els municipis que tinguen instaurat el toc de queda nocturn està prohibida la circulació pel carrer entre la una i les sis de la matinada.
3 - Quin és l’horari del toc de queda?
Fins almenys el 6 de setembre, la mobilitat nocturna està restringida entre la una i les sis de la matinada en 68 municipis valencians, d'acord amb l'última revisió de les restriccions Covid que va aprovar la Generalitat. La ciutat de València, que concentra el major nombre de comissions falleres, és una de les que té toc de queda nocturn. Altres ciutats que celebraran Falles al setembre i que estaran sotmeses a aquesta mesura són Mislata, Xirivella, Torrent i Gandia.
4 - Hi haurà barres als carrers?
No. Hauran d'estar acotades als recintes dels envelats. Com als bars i restaurants, la barra només podrà usar-se per a servir, mai per a consumir. Tant les persones que estiguen darrere del taulell com la clientela hauran de portar mascareta, que només es podran llevar per a menjar o beure, i una vegada estiguen a les taules.
5 - Quines normes s'hauran de seguir en els casals?
La normativa sanitària actual estableix que les seus festeres, com són els casals, poden obrir per a realitzar activitats amb una limitació d'aforament del 75%. Però per a activitats relacionades amb l'hoteleria i la restauració (per exemple dinars), els casals fallers estan sotmessos a les mateixes normes que regeixen per als bars i restaurants. En aquests casos:
- L'aforament màxim en interiors serà del 50%, sempre que es ventilen els espais, i les taules podran ser de sis persones, excepte si són de convivents.
- A les terrasses a l'aire lliure es permet una ocupació del 100% i un màxim de deu persones per taula, excepte convivents.
- La distància entre taules serà de dos metres en espais tancats i d'1,5 m a l'aire lliure.
- Les carpes obertes pels laterals es consideraran activitat en exterior, mentre que si en té, es consideraran interiors.
6 - Hi haurà mascletaes i castells?
Les Falles d'enguany se celebraran sense la tradicional estampa de la plaça de l'Ajuntament de València de gom a gom mentre es dispara la mascletà. Enguany no n'hi haurà, ni tampoc castells pirotècnics nocturns al vell llit del Túria. La Conselleria de Sanitat sí que ha donat permís per a organitzar mascletaes i espectacles de focs artificials, que es llançaran des de diversos punts de la ciutat entre l'1 i el 5 de setembre. També hi haurà castells en la nit de l'Alba de les Falles.
Tots els espectacles pirotècnics es podran veure en la televisió d'À Punt, que ha preparat una programació especial amb motiu de les Falles. El periodista Ferran Cano conduirà diàriament l'emissió de les mascletaes a partir de les 13:00 h.
7 - Puc anar a veure l’Ofrena?
No. Enguany serà sense públic i amb aforament reduït. L'Ajuntament de València ha contractat un servei de seguretat privada per a ajudar la Policia Local a controlar l'afluència de visitants. Les falleres i fallers que hi desfilen hauran de portar obligatòriament mascareta i guardar la distància de seguretat. A València, les files seran de quatre persones com a màxim, mentre que en les ofrenes celebrades en altres localitats dependrà de cada junta local fallera.
8 - Hi haurà música en l’Ofrena i les cercaviles falleres?
En principi sí, perquè la Conselleria de Sanitat s'ha compromés amb la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana a autoritzar la participació de les bandes en els actes fallers, sempre que la situació epidemiològica no empitjore. A falta que es publique la resolució en el Diari Oficial de la Generalitat amb la regulació definitiva, tot apunta que els protocols seran els mateixos de l’any passat: distància de seguretat interpersonal, mascareta per als músics d’intruments de percussió i mascareta quan no es toque. Malgrat que no és obligatori, es recomana que els músics d'instruments de vent es realitzen tests d'antígens cada 48 hores.
9 - Com serà la Cremà?
Enguany, l'acte que posa el punt final a les Falles serà més prompte que mai per tal de complir amb el toc de queda. Els horaris s'avancen i els monuments infantils es cremaran a partir de les huit de la vesprada, mentre que el torn de les grans serà dues hores més tard, a les deu de la nit. La cremà de les falles municipals serà sense públic, i a les 21 h i a les 23 h.
10- Cal dur mascareta en tots els actes fallers?
Sí, fins i tot si se celebren a l'aire lliure. Cal portar sempre la mascareta posada, especialment quan hi haja afluència de gent, i s'intentarà guardar la distància de seguretat interpersonal.