Directes
Ara en la televisió
ATRAPA'M SI POTS
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR (reemissió)

Falles a mig muntar i pirotècnia i hoteleria enlaire

L'ajornament de la festa deixa els sectors implicats desconcertats i preparats per a rebre la visita d'un milió de persones.

La falla municipal de València que porta com a lema 'Açò també passarà' està a mig muntar

La decisió d'ajornar les Falles d'enguany pel coronavirus deixa València plena de carrers il·luminats, 761 monuments a mig muntar o ja plantats, envelats als carrers, dotzenes d'espectacles pirotècnics per disparar i bars i restaurants amb les neveres plenes.

Aquests sectors han acollit amb desconcert l'ajornament de la festa que fa unes hores ha anunciat el president de la Generalitat, Ximo Puig, davant la recomanació del Ministeri de Sanitat. I adverteixen que el cost econòmic serà molt elevat.

L'ajornament de les festes patronals de València serà especialment difícil de gestionar, assenyalen des del gremi d'artistes fallers, perquè és molt complicat desmuntar les parts centrals dels monuments que estan ja plantats des del passat cap de setmana en comissions repartides per tota la ciutat i portar-los als tallers.

Segons ha explicat en Les notícies del matí el mestre del gremi faller José Ramón Espuig, l'impacte econòmic per als artistes i les comissions falleres podria ser de 8 milions d'euros. Espuig ha aprofitat també per a criticar que la decisió no s'haja pres abans, "perquè si s'haguera fet abans ens hauria afectat bastant menys".

Qui assumirà la despesa de desmuntar els monuments?

Un dels dubtes que sorgeix ara és qui assumirà la despesa de desmantellar els monuments -que enguany tenien un pressupost pròxim als huit milions d'euros-, al marge de les pèrdues que implicarà la suspensió de mascletaes i castells de focs artificials, les revetles i altres actes festius.

A més, més d'un centenar de llocs de menjar instal·lats als carrers, fonamentalment de bunyols i xurros, estan disseminats per la ciutat des del dia 1 de març i ara s'haurà de decidir què ocorre amb el cànon que han abonat ja els seus responsables per a muntar el negoci a la via pública.

Restaurants i bars, amb els rebostos plens

Tot això sense oblidar un sector, l'hoteler, per al qual la setmana gran de Falles és un dels moments clau de l'any per al seu compte de resultats, amb prop d'un milió de persones que visiten la ciutat per a disfrutar de la festa, i que generen despesa en bars, restaurants i hotels. No només això, els rebostos estan plens i preparats per a donar servei.

Però aquest ajornament no afecta només la ciutat de València, epicentre del món faller, sinó també mig centenar de municipis de les comarques de Castelló, València i Alacant, que també planten i cremen les seues falles la nit de Sant Josep i celebren espectacles pirotècnics.

També et pot interessar