Directes
Ara en la televisió
TRESORS AMB HISTÒRIA

Les falles de València perfilen els últims detalls en la plantà de la normalitat

Les comissions i els artistes encaren les últimes hores per a enllestir els monuments amb il·lusió

“Vida”, monument de la comissió Cuba - Literat Azorín, obra de l'artista Vicente Martínez / María Beltrán
Paula García @apuntnoticies
15 de març 2023 - 18:59 Actualitzat: 16 de març 2023 - 16:51

Després de tres anys consecutius de Falles d'excepció —suspeses el 2020, ajornades el 2021 i marcades per les restriccions i el fort vent el 2022— sembla que, finalment, les del 2023 seran les Falles de la tornada a la normalitat.

Així ho ha demostrat el bon oratge que fins ara ha predominat aquesta setmana a la capital del Túria i una plantà que, de moment, està transcorrent sense entrebancs. Si bé ja fa uns dies que es veuen monuments als carrers de València, aquest dimecres va de bo. És la nit de la Plantà i demà de matí han d’estar tots els monuments llestos per a la visita del jurat. 

Així que, des de bon matí en el cas de les falles més complicades, festers i festeres treballen colze a colze amb els artistes fallers a bon ritme i sense grans problemes perquè tots els ninots encaixen perfectament. A tota la ciutat la sensació és la mateixa, són unes Falles molt desitjades, a l'espera que enguany no hi haja incidents. 

Nou falles en la Secció Especial

Enguany, competeixen en la Secció Especial, les comissions de Convent de Jerusalem - M. Marzal, que va aconseguir el primer premi l'any passat; Monestir Poblet - Aparicio Albiñana, més coneguda com L'Antiga de Campanar; Almirall Cadarso - Comte d'Altea; Exposició - Misser Mascó; Cuba - Literat Azorín; Na Jordana; Plaça del Pilar; Regne de València - Duc Calàbria i Sueca - Literat Azorín.

Convent Jerusalem - M. Marzal, vigent campiona, intentarà defendre el seu títol per tercer any consecutiu amb la proposta de Toni Pérez, “Per un grapat d'euros”, que llança el missatge que “hui en dia tot es pot comprar”. Segons ha destacat aquest dimecres el sotssecretari de la falla, Juan José Ramos, representa la lluita contínua entre indis i vaquers i tractarà de guanyar-se el favor del jurat amb “una espectacular rematada de la carrossa amb quatre cavalls”, com “mai s'ha vist a València”.

Sota el lema “We will survive”, la falla Plaça del Pilar, obra de Paco Torres, celebra “la tornada a la normalitat” amb una falla “plena de simbolisme” que representa “la manera de sobreposar-se a totes les coses dolentes que puguen passar mitjançant els sentiments positius, la família o l'amor”. El delegat de mitjans de comunicació i relacions públiques d'aquesta comissió, Nacho Gandia, ha destacat que la composició del monument està molt orientada cap a la peça situada a la part esquerra, la xica del teatre Kabuki, que està fent una dansa en què les altres peces la miren, senten i representen, cadascuna d'elles, un pensament negatiu o positiu.

La comissió Regne de València - Duc Calàbria, amb l'artista Sergio Musoles, ens acosta “la crítica social i política” de la mà d'“Anomena'l amor, Anomena-ho X”. Aquesta falla que gira al voltant del “tema picant, sensual i sexual”, fa una reflexió sobre “el poliamor, els diferents tipus d'amors i de sexe”. El president de la falla, Rafael Hèrcules, ha posat en relleu una de les escenes en què es representa la “fecundació d'un òvul, que és Espanya, i tots els espermatozoides que són els polítics espanyols” i ha indicat que la gent "riurà” i “no deixarà indiferent a ningú”.

La falla Cuba - Literat Azorín representa a través del seu artista faller, Vicente Martínez, la “Vida” amb una dona embarassada com a remat central. El dissenyador del projecte, Juan Ramón Vázquez, ha relatat que la imatge central va acompanyada d'una part superior en la qual hi ha cigonyes, que són les que porten els animals i els bebés al món. També hi ha remats en tot el monument que representen “l'evolució de la vida”, com són l'escena del tòtem, que mostra quatre generacions d'una família o l'escena de l'ancià que significa el final de la vida. Així mateix, la sàtira política també és present en aquesta falla on els presidents autonòmics es converteixen en abelles i cadascun d'ells reprodueix una problemàtica: Ximo Puig amb el transvasament o la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, que encarna l'abella reina”. Amb un disseny “diferent i una línia menys clàssica” i una “gran aposta pels efectes visuals i els colors més vius” Cuba - Literat Azorín, cerca “conquistar al jurat”.

La guanyadora l'any passat en enginy, Almirall Cadarso - Comte d'Altea, es presenta amb el lema “Que no pare la música”, obra de Toni Pérez que debuta treballant per a aquesta comissió. Una proposta que convida a gaudir i a viure la vida amb trellat. De moment, ja s'han endut el ninot indultat infantil.

D'altra banda, Cuba - Literat Azorín amb el lema “Àsia, On anem?”, de Pedro Santaeulalia, que dibuixa un futur asiàtic en l'horitzó.

L'Antiga de Campanar, amb el lema “Som de colors” de l'artista faller Carlos Carsi, aposta per les figures de quatre dones que simbolitzen la diversitat del món.

“Kromatica”, d'Exposició - Misser Mascó, arrisca amb l'ús del color que es converteix en el protagonista del projecte de David Sánchez. Aquesta comissió ha guanyat el ninot indultat amb "La pirotècnia", de Carles Carsí.

La falla Na Jordana presenta “Esperança, fe, amor i sort”, de l'artista faller Mario Igual, que reprodueix una rondalla sobre un personatge que troba un trévol de quatre fulles i decideix celebrar la festa de les Falles en el seu poblat màgic.

El “cor” de la ciutat de València

En el recorregut pels monuments fallers destaca també la falla municipal, que es planta a la plaça de l'Ajuntament i que està fora de concurs. “Cardioversió valenciana” dona nom al projecte de Manolo García i Marina Puche en el qual un cor de vareta de dotze metres d'altura i huit metres de diàmetre busca recuperar el batec als valencians després dels últims anys marcats per la crisi sanitària i la crisi econòmica.

València Falles 2023

També et pot interessar