El mantell floral de la Mare de Déu en l'Ofrena no tindrà dibuix i serà multicolor
La part davantera del pit serà blanca i la resta es confeccionarà amb rams de diversos colors que es col·locaran segons l'ordre d'arribada
El tradicional mantell amb què es vesteix durant l'Ofrena la imatge de la Mare de Deu dels Desemparats, a les portes de la Basílica de València, ve aquestes Falles de 2021 tan atípiques amb novetats. Per primera vegada en trenta anys es confeccionarà sense un dibuix previ, fet que suposa fer marxa enrere en la història i remuntar-se als orígens, quan es va estrenar l'estructura de fusta de la patrona de València. Així, la part davantera del pit es vestirà amb flors blanques i la resta del mantell amb els rams d'altres colors en funció de l'ordre d'arribada, ha explicat el coordinador dels Vestidors, Josep García Bosch.
La decisió, ha argumentat el responsable, s'explica per la impossibilitat de seguir en aquesta edició un patró previ, ja que desconeixen quants rams tindran per a confeccionar el mantell. La peculiar data de celebració de les festes falleres, entre l'1 i el 5 de setembre, i les restriccions sanitàries fan preveure una Ofrena de flors molt menys concorreguda del que és habitual, amb només vora un 30% de la participació d'altres anys. A més, coincideix també el fet que és una "mala època" per a poder usar clavell, la flor que se sol emprar en les Falles de març.
Per tant, el mantell de la imatge es confeccionarà com quan es va estrenar la figura, l'any 1987. Aleshores els rams es col·locaven a mesura que arribaven, sense formar un dibuix amb diferents colors i formes.
Una altra novetat d'enguany és que el cadafal, que va començar a instal·lar-se la setmana passada, s'ha col·locat més arrere, més prop de la font de la plaça, perquè el trajecte ha canviat i les comissions entraran pel carrer dels Cavallers, que és per on eixien abans.
Els vestidors de la Mare de Déu dels Desemparats compleixen aquestes Falles 34 anys de labor i estan integrats per vora una cinquantena de persones, huit d'elles dones, amb edats entre els 20 i els 60 anys. Hi han arribat a coincidir tres generacions familiars en aquesta tasca tan devota.
Amb el pas dels anys, el col·lectiu ha anat introduint innovacions i perfeccionant la col·locació de les flors fins a arribar als anys 90, quan van començar a realitzar el dibuix previ, "que és secret per al públic general, excepte comptades ocasions, i es comença a veure al final de la primera jornada de l'Ofrena", ha indicat Josep García Bosch. En aquesta ocasió, però, "no hi haurà dibuix secret ni el treball serà tan entretingut com altres vegades, però tots els vestidors tenen la mateixa emoció de sempre en Falles", ha conclòs.