Directes
Ara en la televisió
ATRAPA'M SI POTS

La meitat dels municipis que celebren les Falles al setembre estan en risc alt per Covid

Gandia és l'única població amb actes fallers que està en risc extrem amb una incidència acumulada de 256

Mapa de la incidència de Covid dels pobles que celebren Falles / À Punt NTC

Dilluns comencen les Falles més atípiques fins ara, amb unes mesures de seguretat establides fins al mínim detall per la Conselleria de Sanitat. D'aquesta manera arriben per fi unes festes que s'han ajornat dues vegades, les primeres al març de 2020 i les segones que s'havien previst fer-se al juliol d'enguany. Finalment és de l'1 al 5 de setembre quan la festa gran de València torna a celebrar-se després que esclatara la crisi per la Covid-19 fa un any i mig.

No obstant això, la situació epidemiològica a la Comunitat Valenciana convida a la màxima prudència, ja que la meitat de les localitats que tindran Falles estan en risc alt per coronavirus. En concret són 18 els municipis que han decidit dur endavant les celebracions a pesar que el risc per Covid-19 continua present en tots ells en menor o major mesura.

Segons les dades publicades pel Ministeri de Sanitat d'aquest divendres, tan sols les localitats d'Énguera (Canal de Navarrés) i Pego (Marina Alta) estan en risc baix amb una incidència acumulada a 14 dies de 41,87 i 39,47 respectivament.

En risc mitjà hi ha set municipis: Torís (Ribera Alta) amb una incidència de 59,51; Rocafort (Horta Nord) amb 68,36; Montcada (Horta Nord) amb 90,82; Mislata (Horta Sud) amb 126,35; Sagunt (Camp de Morvedre) amb 126,54; Aldaia (Horta Sud) amb 136,63 i Faura (Camp de Morvedre) amb 140,73.

Pel que fa a les poblacions en risc alt, aquestes són huit: Burjassot (Horta Nord) amb 155,31; Alcàsser (Horta Sud) amb 156,92; Quart de Poblet (Horta Sud) amb 163,59; Catarroja (Horta Sud) amb 167,79; Gilet (Camp de Morvedre) amb 176,26; Xirivella (Horta Sud) amb 182,14; Torrent (Horta Sud) amb 184,61 i la ciutat de València amb 189,57.

Per últim, tan sols Gandia (Safor) està en risc extrem amb una incidència acumulada a 14 dies de 255,94.

Amb aquestes xifres la Generalitat ha decidit prioritzar els esdeveniments a l'aire lliure, l'aforament amb reserva prèvia, l'avanç dels horaris i la descentralització d'actes on es puguen generar aglomeracions. Així mateix, per a conscienciar totes les persones que vagen a participar en les Falles el govern valencià ha llançat la campanya #FallesSegures. En el vídeo promocional apareixen les falleres majors de València, artistes fallers i altres representants d'oficis vinculats a les Falles apel·lant a la responsabilitat col·lectiva per a viure unes festes totalment segures.

Unes celebracions que per a moltes persones del col·lectiu faller es tracten d'un tràmit per a suportar l'economia fallera, que s'ha vist durament colpejada per la cancel·lació de les Falles de l'any passat i per les restriccions actuals i l'impacte econòmic de les quals es xifra en 753 milions.

A pesar d'açò, més del 60% dels municipis que celebren Falles han decidit ajornar-les per al 2022 amb l'esperança que l'any que ve la Covid-19 permeta viure la festa amb menys restriccions.

Falles 2021

També et pot interessar