À Punt estrena el primer documental sobre l’escriptora Carmelina Sánchez-Cutillas
El documental Carmelina, mar i cel descobreix l’ànima i l’obra de l’escriptora, poeta i historiadora Carmelina Sánchez-Cutillas.
Els que la van conéixer la recorden com la dona bohèmia, rebel i independent que sempre portava els llavis pintats de roig i el cigarret encés. El documental reconstrueix la dimensió humana i literària d’una escriptora silenciada que ara alça la veu per a proclamar-se com la gran escriptora valenciana del segle XX. Despulla l’ànima d’una dona que lluita tota la vida per ser lliure, escriure en valencià i fer-ho amb veu de dona en un món d'homes.
La veu que articula la narració audiovisual és la de la mateixa Carmelina. Un testimoni excepcional, ja que l’equip del documental ha tingut accés a l’única entrevista radiofònica que Carmelina va concedir durant tota la seua vida. Per això és tan important que ara, onze anys després de la seua mort, À Punt haja realitzat el primer documental que s’ha fet mai dedicat a difondre l’obra i la vida d’aquesta escriptora antisistema, com la defineix una de les seues netes.
Però aquest treball audiovisual dibuixa una Carmelina que és molt més que l’autora de Matèria de Bretanya, el llibre en què evoca la seua infantesa a Altea i que el anys setanta i huitanta es va convertir en un referent per a l’ensenyament en valencià. Revela que és una apassionada escriptora feminista, que escriu poemes rebels i moderns, i que també basteix milers de pàgines sobre la història medieval valenciana.
Per a elaborar aquest documental, l’equip del programa ha realitzat catorze entrevistes als fills, les netes, investigadors de la seua obra i membres de la comissió de l’Escriptora de l’Any 2020 de l’AVL. Els testimonis ens ajuden a elaborar el retrat audiovisual d’una dona amb un caràcter excepcional, d’una vastíssima cultura, molt convençuda de la necessitat de reivindicar la nostra llengua, cultura i país. Però també una dona atrapada entre dos mons i dos maneres de veure la vida.
El documental Carmelina, mar i cel es titula així per tres motius: perquè així es diu la casa on ella vivia a Altea, perquè totes les lletres de mar i cel s’inclouen en el seu nom i perquè per a Carmelina la mar i el cel eren sinònims de llibertat. El dissabte 26 de setembre, després de l’informatiu de la nit, podran veure el documental Carmelina, mar i cel, i escoltar la veu d’una dona forta i indomable que va escriure una obra excepcional vencent tots els elements.