12.07.2024 | Les notícies de la nit

37 min.
tp

En 'Les notícies de la nit' hem abordat la nova etapa que s'obri en el Consell sense Vox. No han passat ni 24 hores des que Santiago Abascal va confirmar el trencament dels pactes PP-Vox, i el govern en solitari de Carlos Mazón té la intenció d'esgotar la legislatura. El nou Consell té dos cares noves, canvi de competències en conselleries i nomenaments també del segon escaló. 

El nou Consell deixa una imatge monocolor, lleugerament més reduïda i amb dos cares noves en el si de l'executiu que presideix Carlos Mazón. Són la de Miguel Barrachina, actual síndic del PP, que ocuparà el càrrec de conseller d'Agricultura, Aigua, Ramaderia i Pesca; i la de Vicente Martínez, director general de Costes, Ports i Aeroports, que assumirà la cartera de Medi Ambient, Infraestructures i Pesca. 

En eixa nova foto han passat de 10 a 9 conselleries i de dos vicepresidències a una, que manté Susana Camarero, també consellera de Servicis Socials, Igualtat i Vivenda, a més de secretària del Consell.

La incògnita després del trencament dels pactes autonòmics era què passarà amb els pactes municipals. El líder de Vox, Santiago Abascal, ha amenaçat hui de trencar els pactes amb el PP també en els ajuntaments. A la Comunitat Valenciana, de moment els governs de coalició entre el PP i Vox no semblen perillar. En els dos partits asseguren que els seus equips continuen treballant amb normalitat, però en el partit d'ultradreta ja adverteixen que la condició és que es respecten els acords de govern.

La Conselleria d'Educació ha publicat la llista d'alumnes admesos en les universitats públiques per al curs que ve. També quins estudis són els més desitjats per aquells que passen a la universitat. En tercera posició està el grau d'Infermeria, quasi amb 1.400 sol·licituds. I Medicina, un any més, es converteix en la joia de la corona, amb 2.712 peticions. Atenció a esta dada: de les sol·licituds, 2.029 són de dones i 683 d'homes. Titulacions relacionades amb la sanitat. En el cas de Medicina, és una de les que té la nota d'accés més alta. 

Més d'un 25% dels treballadors de la Comunitat Valenciana, exposats a la calor almenys la meitat de la jornada laboral. Això és el que diu un informe de l'OCDE, que alerta del risc afegit en algunes professions. Estes i altres notícies, en el nostre pòdcast. 

stats