04.11.2022 | Entrevistem Chelo Vidal, organitzadora de "Dones, drets humans i pau a Colòmbia", i Beatriz Quintero, de la Xarxa Nacional de Dones de Colòmbia
En 'Les notícies de la nit' hem aprofundit en les quartes jornades internacionals "Dones, drets humans i pau a Colòmbia" que s'han iniciat hui i que es duran a terme durant el cap de setmana al col·legi major Rector Peset de València. Les jornades estan organitzades per l'ONGD Atelier i la Taula de Suport a la Defensa dels Drets Humans de les Dones i la Pau a Colòmbia. S'organitzen quan hi ha més de setanta països en guerra activa al món. Des d'aquest espai es vol ressaltar la veu de les dones que treballen perquè la pau es faça imprescindible. Per això hi participen expertes de gran rellevància de diferents àmbits socials, econòmics, polítics per a explicar la situació general de Colòmbia, les consecucions i els desafiaments del procés de pau.
Hem parlat amb Chelo Vidal, directora de l'àrea de projectes i organitzadora de l'esdeveniment a través de l'ONGD Atelier, una institució amb més de trenta anys de vida. Assegura que l'organització d'aquestes jornades implica la continuació d'un compromís que tenim en el procés de pau a Colòmbia i en la defensa dels drets humans al país, ressaltant com a element central d'aqueix procés de pau el paper tan rellevant les organitzacions de dones del país. A més, ha explicat que fa quinze anys que van crear una plataforma Taula de Suport a la Defensa dels Drets Humans de les Dones i la Pau a Colòmbia, una entitat que porta fent un treball continuat de sensibilització i d'informació cap a la ciutadania de la situació del conflicte armat a Colòmbia i la importància de l'acord de pau que es va firmar a finals de novembre de 2016.
Per la seua banda, Beatriz Quintero, activista feminista i secretària tècnica de la Xarxa Nacional de Dones de Colòmbia, ha explicat que han tingut molts problemes d'implementació de l'acord de pau perquè un dels governs no hi estava d'acord. Des de la xarxa estan fent seguiment de la implementació de l'enfocament de gènere en l'acord. Per a l'organització és important perquè és l'única manera que la pau estiga compromesa amb les dones, amb la igualtat, la llibertat i la no discriminació i impacte en la vida de les dones. Unes jornades, ha dit Quintero, que serveixen per a avaluar i també per a mirar cap endavant i començar a generar compromisos, aliances, articulacions amb grups de dones de València per a conéixer millor la cooperació i aconseguir que tinga un major impacte diferenciat en les dones per a guanyar en igualtat i llibertat. L'entrevista sencera, en el pòdcast.