08.06.2023 | Les notícies de la nit, entrevista a Alfonso Ramos
En 'Les notícies de la nit' hem abordat el Dia Mundial dels Oceans. Aquests cobrixen més del 70% del planeta. Són font de vida i alhora mantenen la humanitat i la resta d'organismes de la terra. Produeixen almenys el 50% de l'oxigen del planeta, alberguen la major part de la biodiversitat de la terra i són la principal font de proteïnes per a més de mil milions de persones a tot el món. No obstant, com que és aigua i no s'expressa obertament, és com si no li prestàrem l'atenció que mereix per tots els beneficis que ens aporta. I, tot i que no ho parega, la seua salut no és bona. L'ONU ha alertat enguany que els corrents marins estan canviant a causa del canvi climàtic. El catedràtic de Ciències del Mar i Biologia Aplicada de la Universitat d'Alacant i exdirector del CIMAR, Centre d'Investigació Marina de Santa Pola, Alfonso Ramos, ha explicat que la calor debilita els corrents i hi podria haver canvis importants que encara es desconeixen. El que s'ha de fer, ha assegurat, és prendre consciència del que està passant i les mesures han de ser dràstiques per a parar el que està passant.
El 90% de les grans espècies marítimes de peixos han minvat i el 50% dels esculls de coral han sigut destruïts. I, com en tantes altres coses, s'extrau més dels oceans del que es pot reposar. És per això que des de Nacions Unides adverteixen que hem de treballar junts per a crear un nou equilibri en el qual no esgotem tot el que els oceans ens ofereixen. De fet, fa una crida a restaurar la seua vitalitat i tornar-li una nova vida.
Ramos ha explicat que Tabarca és una àrea protegida exemple de biodiversitat, però també ha assenyalat que cal ampliar la protecció marina del 10% al 30%, com assenyala la Unió Europea.