09.10.2024 | Parlem de la Casa Reial d'Alzira, la fortalesa on Jaume I s'allotjava a la ciutat

8 min.
tp

Les conquestes militars de Jaume I són molt conegudes pels valencians i valencianes, però que va morir en un llit de sa casa d'Alzira no és tan conegut. Com tampoc que a la Casa Reial del centre de la ciutat va abdicar en el fill ni de la importància que Alzira tenia per al monarca.

En 'Les Notícies de la Nit' parlem de la Casa Reial d'Alzira, la fortalesa on Jaume I s'allotjava a la ciutat; un edifici d'origen islàmic i sobre el qual va fixar els seus ulls el monarca quan va conquerir la ciutat l'any 1242. Ubicada a l'actual carrer Major de Santa Maria, la Casa Reial ha tingut diversos usos al llarg de huit segles. Després de perdre les funcions com a Casa Reial i dels Jurats a finals del segle XVI, l’edifici es va transformar en vivendes familiars que, més avant, van ser enderrocades i van quedar en runes, a excepció dels murs principals, de traça militar.

Unes vivendes que van ser adquirides per l'Ajuntament a finals del segle XX i ara, després molts anys, es vol fer valdre com a centre cultural de referència per a la nostra història. Un projecte ambiciós que no serà exactament una reconstrucció, sinó un edifici nou que incorporarà els murs originals i que serà la seu d'un museu dedicat a Jaume I. Primerament, es rehabilitarà la muralla i el pas de ronda cap a la Casa Reial.

stats