Què és l’efecte Mandela?

De com les persones podem crear o compartir records falsos sense adonar-nos

Nelson Mandela
L'advocat i activista sud-africà Nelson Mandela / (Arxiu)
26 d'octubre 2021 - 14:05

L’origen del terme es remunta al 2013, quan la bloguera Fiona Broome va escriure un article en què parlava de la mort de Nelson Mandela, que es va produir aquell any. Hi explicava que estava convençuda que el famós advocat i activista sud-africà havia mort a la presó als anys 80 i, per comentaris rebuts arran de l'article i converses amb amics i colegues, se’n va adonar que no era l’única, que molta gent pensava el mateix erròniament. Naixia així l'anomenat efecte Mandela.

Falsos records compartits per un grup de la societat o generacions

D’això precisament ens ha parlat aquesta setmana Carles Caparrós en la seua secció "El món de Korah" en el programa radiofònic de Les notícies del matí. De com al llarg de la nostra vida podem arribar a inventar-nos coses sense ser-ne conscients. "Els records no són fixos i romanen intocables al llarg del temps. Les nostres experiències i atribucions modifiquen els records, així que podem crear, per error, records falsos o pseudorecords", ha explicat Caparrós. "A qui no li ha passat alguna vegada recordar alguna cosa amb els amics i contar cadascú una versió, no totalment distinta, però sí amb matisos diferents?", ens ha convidat a reflexionar.

Hi ha tres cares en cada historia, la teua, la meua i la veritat Robert Evans - Productor de cinema

Durant el programa, Korah ha fet repàs a alguns dels exemples més famosos de l'efecte Mandela al cine, la literatura, la música o la televisió.

En, Star Wars. De quin color era el robot C3PO? Segur que era completament daurat? I la frase "Ladran Sancho, señal que cabalgamos" –utilitzada per a dir que, malgrat les crítiques o impediments, un continua avançant–, diríeu que pertany al Quixot?

"Toca-la una altra vegada, Sam", ha passat a la història del cine amb Casablanca però, segons ens ha descobert Caparrós escoltant la versió original, resulta que Ingrid Bergman no diu exactament això. Com tampoc és 100% exacta la frase "Luke, jo soc ton pare" de Darth Vader.

Altres casos de l'efecte Mandela els trobem en les imatges de televisió de l’intent de colp d’estat del 23F, o en la famosa cançó de Queen "We are the Champions". Escolta’ls tots en el següent podcast.  

També et pot interessar

stats