Pedro Zorrilla: “Les il·lustracions naixen de la necessitat d’expressar-me en la música que escolte i en la llengua que parle”
Ens acostem la figura del dissenyador valencià conegut artísticament com a Pedro Ads i famós pel projecte “36 dies en valencià”
El protagonista que visita aquesta setmana Les notícies del matí sap ben bé com transformar els lemes de les nostres cançons preferides en cartells il·lustrats que queden per al record. Música convertida en art visual, en una barreja perfecta per als sentits. En la secció "Protagonistes" del magazín cultural conduït per Clara Castelló hem descobert, de la mà d’Emma Tomàs, l'artista valencià Pedro Zorrilla, conegut artísticament com a Pedro Ads.
Ell és dissenyador gràfic i és un apassionat pel disseny, la comunicació i la música en valencià. “Aquesta forma de comunicació naix de la necessitat d’expressar-me en la música que escolte i en la llengua que parle”, explica l’artista.
“36 dies en valencià”: un projecte que busca la reivindicació i l’arrel cultural en valencià
Gràcies a Instagram, el vam descobrir amb un dels seus projectes més importants: “36 dies en valencià”. 36 dies on, en aquesta xarxa social, ens regalava cartells amb les 26 lletres de l'abecedari, seguits de deu números d'un sol dígit. Un projecte que ha passejat per diferents exposicions, al seu poble natal, la Vall d’Uixó, a Nules o a Vila-real.
"Aquesta forma de comunicació naix de la necessitat d’expressar-me en la música que escolte i en la llengua que parle"
En cada un d’aquests collages trobem la lletra o el número que el caracteritza acompanyat per la frase i també per imatges reals on combina la tècnica analògica i digital. Confessa la predilecció per frases “que trenquen amb la norma”, i busca la reivindicació i l’arrel cultural en les seues obres. “Les lletres més reivindicatives m’ajuden a expressar visualment sentiments com ara la ràbia o la denúncia de certs temes”. Amb aquesta contundència explica com és el procés creatiu i la part més inspiradora del seu treball.
Les lletres més reivindicatives m’ajuden a expressar visualment sentiments com ara la ràbia o la denúncia de certs temes
Zoo, La Fúmiga i Xavi Sarrià: la música que més l’ha inspirat
El seu vincle amb la música sempre ha protagonitzat les seues il·lustracions. Zoo, La Fúmiga i Xavi Sarrià, en l'etapa d’Obrint pas, són, segons el dissenyador, els artistes que més l’han marcat i han impregnat cada treball. Ací trobem collages que van tindre gran repercussió com el de La meua xiqueta és l'ama del corral i del carrer o el de la cançó Diània de Zoo.
Denúncia social i esperit combatiu
La música en valencià i la llengua per bandera són els dos punts forts que han marcat el seu camí professional. Però en la seua recopilació artística també té cabuda la denúncia social i l’esperit combatiu contra les injustícies socials. Trobem collages vinculats a la realitat, com per exemple el que ens va regalar sobre incendis com el de Begís o el de la Vall d’Ebo: “Quan la terra crema plora el cor i la vida mor”.
Zorrilla també ha sigut finalista durant dos anys als Premis Tresdeu, tant pel projecte de “36 dies en valencià” com pel poemari “Malparlar” d’Alfons Pérez Malparlat, un projecte que va il·lustrar.
A més, és destacable la seua participació com a cartellista en el II Aplec de la Plana el 2018. També va dissenyar el llibret El patrimoni del temps per a la falla Ja estem tots. Per aquest treball va obtindre un premi de la Generalitat a la promoció de l'ús del valencià en l'àmbit festiu. Ara ens avança el seu últim projecte, relacionat amb la seua ciutat natal. “Soc molt valler”, apunta. Està recopilant fotos antigues de la Vall d’Uixó, vol fer una retrospectiva visual del municipi que requereix, segons explica, una recerca exhaustiva.
Tens tots els continguts de Les notícies del matí en el web d'À Punt.