Per què no puc tornar tranquil·la a soles de nit a casa?
Moltes joves pregunten als progenitors per què no se senten segures quan tornen a casa a soles de nit, després d'eixir amb les amigues o de festa
La reflexió d'un home que té filles i fills, al voltant de les eixides nocturnes, ha portat Les notícies del matí a reflexionar i preguntar-se per la inseguretat que viuen moltes dones quan es troben al carrer a altes hores de la nit.
Aquest pare, també periodista i col·laborador del programa, diu tindre por quan la seua filla, una jove universitària, ix de nit amb les amigues. Aquest home confessa tindre por "pel que ella em conta". Res a veure quan el seu fill torna a casa a soles, ha dit.
Com ha explicat el pare, també periodista, Salvador Enguix, "jo soc de la generació dels 80. Soc d'Alzira i recorde que, quan les meues germanes eixien de casa, ningú patia ni tenia aquesta sensació d'inseguretat que ara tenim molts pares i mares".
"La meua filla i les amigues es troben insegures de nit al carrer. Algunes amigues fins i tot han patit assetjament sexual. La meua filla em pregunta per què no pot anar a soles pel carrer de nit".
Joves confessen eixir de nit amb por, i que en tornar a casa trien carrers amb gent i enllumenats. Miren si algú va per darrere i porten les claus de casa preparades.
El problema, segons Salvador Enguix, és que molts homes pensen que les dones no són persones, són objectes, "i per tant, poden molestar-les, assetjar-les... I els pares i les mares arribem fins on podem".
Algunes dones i joves han confessat al seu entorn tindre por d'eixir a córrer de nit. Segons ha apuntat Salvador Enguix, "recentment un informe de la Policia Local, que va fer públic l'Ajuntament de València, deia que, mentre la violència a la ciutat havia baixat, les agressions sexuals, en canvi, havien pujat.
L'equip de Les notícies del matí ha arreplegat diversos testimonis de joves que han confessat eixir de nit amb por i, en tornar a casa, triar carrers amb gent i il·luminats. Altres confessen que miren si algú va per darrere, i tenen les claus de casa preparades.
La psicòloga Maria Pilar Domínguez, que forma part de l'equip de treball Gènere, Salut i Sexualitats de l'UJI i de l'Institut Universitari d'Estudis de les Dones de la Universitat de València (IUED), a la pregunta de què fan algunes joves als pares: "Per què jo no puc tornar tranquil·la a soles de nit a casa?", ha contestat que "en una societat d'heteropatriarcal, des del punt psicosocial, el lloc simbòlic de la dona pertany als espais privats. No pertany al carrer, ni a la nit...".
"En aquest lloc simbòlic" –diu la psicòloga– les dones estem ubicades dins de les famílies, i s'espera de nosaltres que tinguem relacions sexuals estables, sempre en funció del desig dels homes. I moltes vegades, quan tensem aquestes normes, apareix la violència de l'home".
Maria Pilar Domínguez –que, com a psicòloga fa acompanyament de les víctimes de violència de gènere a Torrent i Manises–, ha explicat a Les notícies del matí que la resposta a aquesta pregunta està en la societat patriarcal, "en la qual són els homes els que tenen el dret del carrer, el dret de la sexualitat i el de la llibertat... i així continua ocorrent".
La psicòloga ha confirmat que només es denuncien un 8% de les agressions sexuals, "una xifra que sols s'incrementa si la persona agressora és de l'entorn familiar o pertany a una institució. Un 40% de les dones han patit algun tipus d'assetjament al llarg de la vida", ha dit.
Maria Pilar Domínguez ha assegurat que les dones han de viure alerta. "La masculinitat continua pensant que la dona és un objecte. La masculinitat dominant es creu amb cert dret". La seua recomanació és que, davant de qualsevol agressió, és important denunciar.
Les notícies del matí també han abordat un altre problema preocupant, com és la presència de l'ús de drogues pels agressors per a sotmetre la voluntat de les víctimes als seus desitjos.