“El jurat ha de vore alguna cosa especial, confiar en tu com a persona i com a fallera"

Berta Peiró García i Lucía García Rivera expliquen en Les notícies del matí com han viscut els seus primers dies com a falleres majors de València

Les falleres majors del 2025 visiten les instal·lacions d'À Punt a Burjassot / À Punt Mèdia

Per a conéixer millor la persona que hi ha darrere de la fallera major de València, Berta Peiró García —de la comissió Ripalda - Beneficència - Sant Ramon—, i de la fallera major infantil, Lucía García Rivera —de la comissió Arxiduc Carles - Xiva—, les màximes representants del món faller han estat en el magazín de Les Notícies del Matí amb Clara Castelló. Les dos han parlat dels seus sentiments més profunds en conéixer el seu nomenament i també de l’alegria per este nou regnat que acaben d’estrenar.

  • Com vau viure la proclamació i el fet de pronunciar les vostres primeres paraules com a falleres majors? 

Per a Berta, el moment va ser màgic. “Poder dirigir-te per primera vegada en nom de les tretze [representants de la festa al món faller] —perquè el discurs és de les tretze— és un orgull”. Lucía, la fallera major infantil, ho ha descrit com un “somni superbonic que mai oblidarà”.

  •  Parlem de la telefonada de l’alcaldessa, vos ho esperàveu?

Berta respon molt contundent per a dir el següent: “La veritat, no. Eixa nit és una bogeria, és màgica i de molts nervis… No deixa de ser una gran responsabilitat la que assumeixes, amb moltes ganes de començar i demostrar l’amor per la festa”. Lucía, en canvi, ha volgut destacar com de sobte es va fer el silenci: “Quan em van passar el mòbil, vaig dir 'Mare meua!' i, en agafar el telèfon, de sobte silenci i tots van callar”.

  • Ara queda el segon secret millor guardat: el color de l’espolí del vestit. I, Berta, en el teu cas sabem que el blanc és el teu color predilecte, però és el que va triar Maria Estela, la fallera major del 2024. Ens pots avançar alguna coseta? 

Berta ha respost que li hauria encantat que fora blanc, “però Maria Estela té molt bon gust i blanc no podrà ser. I ja no puc dir-ne res més. Només tres persones saben el color del vestit i no són ni la meua família, ni la meua parella, ni ningú”. Lucía ha parlat menys per a guardar bé el seu secret: “Jo només puc dir que m’agrada molt i que és sorpresa”. 

Només tres persones saben el color del vestit i no són de la meua família. Berta Peiró García - Fallera major de València 2025
  • Dels vostres casals i el món faller, com penseu que han rebut el vostre nomenament?

La fallera major infantil ha dit, amb llum en la mirada, que “estan molt contents, perquè ells també formaran part d’este somni. La meua comissió és la que m’ha vist créixer i tampoc s’ho creu”. Berta ha dit amb un somriure que, a diferència de Lucía i el silenci, el seu casal no va callar en cap moment en el moment de la telefonada. “Al meu casal no va haver-hi silenci en cap moment. Això sí, tots molt contents i molt orgullosos”. 

  •  Què suposa per a vosaltres ser falleres majors de València?

Berta ha volgut destacar la gran responsabilitat que comporta i el fet que és un esdeveniment que recordarà tota la vida. Lucía també ha recalcat la importància del càrrec pel fet de “representar tots els xiquets i xiquetes de València”.

  • Quins actes són els que més espereu?

Lucía ha parlat, en primer lloc, de la Crida, mentre que per a Berta ha sigut difícil triar. Lucía ha dit: “Jo crec que la Crida, a les Torres dels Serrans, també l'Exaltació, quan et posen la banda”. Berta ha dit: “la Crida, l’Exaltació, les mascletaes… Em costa triar, ja que tots els dies són molt importants i mai més els repetiràs”.

  • Quins aspectes penseu que ha valorat el jurat amb vosaltres?

Lucía, amb espontaneïtat, ha contestat:  “Jo crec que ha valorat la meua alegria i com em relacione amb els altres, perquè m'agrada molt relacionar-me amb la gent. També la meua passió per les Falles i que m'agrada molt ballar, cantar, jugar… Perquè després de cada prova sempre féiem un ball i jo ballava molt”.

Berta, des de la seua visió del món adult, ha dit que ho veu una decisió “complicada”. “Veig les meues companyes i pense que elles podrien estar ací perfectament. Al final, [els membres del jurat] tenen mes i mig per a conéixer-nos i després, dos setmanes, més intenses, on ja en som tretze. També —com diu Lucía— valoren l’amor per les Falles, saber relacionar-me amb la gent… Han de vore alguna cosa especial i confiar en tu com a persona i com a fallera”, ha dit Berta.

Per a mi la meua Cort d’Honor és el més gran. Són súper. M’ho passe molt bé amb elles i hem format un grup que mai se separarà Lucía García Rivera - Fallera major infantil de València 2025
  • Com és la vostra relació amb la vostra cort d’honor?

Lucía ha dit: “Molt bona, perquè per a mi la cort d’honor és el més gran. Són súper. M’ho passe molt bé amb elles i hem format un grup que mai se separarà”. Berta tampoc ha escatimat paraules i ha dit que “són meravelloses, increïbles. Em donen suport en tot. Tinc moltes ganes de vore-les i de disfrutar l’any amb elles”. I, a la pregunta de com li agradaria ser recordada, Berta destaca que li agradaria que l’any 2025 quede en el record com a un any d’unió entre totes, de la fallera major i la seua cort d’honor. 

També et pot interessar

stats