Multitudinària Cavalcada del Pregó amb temperatures de rècord
En aquest acte tan esperat han participat més de 3.000 persones
Més de 3.000 persones han participat aquest dissabte en la Cavalcada del Pregó, un recorregut per la idiosincràsia del poble castellonenc que anuncia l'inici de nou dies de festa gran. Aquest acte tan esperat ha tornat als carrers de Castelló de la Plana després de tres anys sense poder celebrar-se. Durant el 2020 i el 2021 la pandèmia va fer impossible que es fera i el 2022, quan ja pareixia que el virus donava treva i que res podria impedir la celebració, les fortes pluges van obligar a cancel·lar-la. Per aquesta raó, les festeres i els festers anticipaven aquesta Cavalcada del Pregó amb més ganes que mai. L'oratge ha acompanyat, amb una temperatura mitjana estiuenca de 25,1 °C, equivalent a la d'un 5 de juliol.
Enguany, la figura del pregoner ha recaigut en el castellonenc Vicente Sorlí Clemente, encarregat de repetir al llarg del recorregut els versos del poeta Bernat Artola, que conviden tot el veïnat i visitants a gaudir de les festes.
El trajecte, que s'ha allargat al voltant de cinc hores, ha començat a les 16:00 al carrer de Sant Roc, i ha acabat a l'avinguda del Rei en Jaume. Això significa que els actes principals han tornat a celebrar-se al centre de la ciutat, després que l'any passat, a causa de les restriccions, l'Ajuntament va decidir moure la desfilada de gaiates i la cavalcada infantil al carrer del Governador.
Així, la comitiva l'ha oberta la Colla de Dolçainers i Tabaleters de Castelló, per a donar pas tot seguit a la part mitològica del Pregó, amb la Colla del Rei Barbut, encarregada de recrear els personatges del llibre Tombatossals, de Josep Pascual Tirado. El Rei Barbut ha tornat als carrers de Castelló amb els seus fills Case, Tahor i la Infantona Merilde, acompanyats del gegant Tombatossals, nascut de l'esfondrament de dues muntanyes, la Penyeta Roja i el Tossal Gros —els seus pares— i que formava grup amb Bufanúvols, Arrancapins i Tragapinyols, els quals també l'acompanyen en la cavalcada.
Després de la part mitològica ha sigut el torn de la representació de la història fundacional de la ciutat, encapçalada per l'associació Moros d'Alqueria amb les seues filaes amb vistosos vestits, per a recordar les tropes dels exèrcits que van conquistar les terres valencianes. També hi han participat l'associació L'Aljama i els Cavallers de la Conquesta. Aquesta segona part ha tingut la presència de la figura central del rei Jaume I, que ha llegit en diversos punts el privilegi de trasllat de la ciutat de Castelló des de dalt, a l'ermita, fins al pla. Al costat d'ells ha desfilat la segona dona de Jaume I, na Violant d'Hongria, encarnada enguany per Carla Sánchez, i acompanyada a la carrossa per les Dones de Companya.
Aquest bloc fundacional s'ha completat amb la desfilada d'altres associacions, com els Cavallers Templers, la Host del Castell Vell, el Centre Aragonés, els pirates barbarescs de la Colla Bacallà i l'associació Ressons d'Aragó. El tercer bloc ha donat pas als pobles de la província, que desfilen agrupats en diversos comarques i que enguany han tingut representació de municipis de la Plana Alta, com Benicàssim, Torreblanca, Almassora, Cabanes, la Torre d'en Doménec, Borriol, Benlloc, Vilanova d'Alcolea, Vilafamés, Sant Joan de Moró i Orpesa.
Com és tradició, són moltes les associacions, entitats i escoles de la ciutat de Castelló que tanquen el Pregó, com l'Escola Municipal de Dolçaina, i grups de ball com Els Fadrins de la Censal, el Grup de Danses Illes Columbretes, l'Associació Cultural Grup Ramell, l'Escola de Dansa i el Grup de Danses El Forcat.
Després d'ells han eixit les comissions dels sectors de gaiates abillats amb el vestit típic de castelloner i castellonera, que han donat pas als clarins, els quals han anunciat l'arribada del pregoner. La reina de les festes, Selene Tarín, i les sis dames han tancat la Cavalcada del Pregó.