Els 13 consells de València per una inclusió real en les Falles de les persones amb discapacitat
El consistori edita una publicació amb recomanacions perquè totes les persones disfruten de la festa, tant si en són integrants com visitants
Una sèrie de consells perquè les persones amb discapacitat puguen participar plenament en les Falles. És el que recull la guia que ha elaborat l’Ajuntament de València perquè les persones amb alguna discapacitat —física o intel·lectual— disfruten de la festa com a visitants o com a integrants.
La guia conté les pautes d'actuació que “garantisquen la participació” en els actes festius, l’accessibilitat als escenaris de la festa i la integració en les propostes que configuren el calendari de les Falles 2025, com indica l'Ajuntament en un comunicat.
La primera de les recomanacions parla, precisament, de la manera de referir-se a les persones d’este col·lectiu. Recorden que és “persona amb discapacitat”, com va aprovar el Congrés fa just ara un any, per a evitar altres apel·latius de caràcter “discriminatori”.
En segon lloc, la publicació recorda que “la inclusió és un dret, no un capritx”, per la qual cosa subratlla que les Falles "han de ser un aparador on es vegen reflectides la inclusió i l'accessibilitat per a tota la societat".
El tercer consell de la guia fa referència a “la importància de sensibilitzar i educar” que tenen les comissions, per la qual cosa els recomanen tindre una persona delegada per a fomentar la inclusió i l’accessibilitat.
La quarta recomanació es refereix a les obligacions de caràcter normatiu que han de complir les administracions en tots els àmbits i, en este cas, durant les festes, i que es tradueix en l'”obligatorietat de complir amb l'accessibilitat física, sensorial i cognitiva”.
Els punts 5 i 6 se centren en l'accessibilitat als monuments fallers i a les activitats; en primer lloc, al trànsit urbà, i recorda la necessitat de disposar de rebaixos adequats i senyalitzats, així com rampes —efímeres o mòbils—, per a salvar les situacions derivades del tall de carrers durant la setmana fallera.
Quant a l’accés als monuments, s'insta a promocionar les rutes accessibles de l'EMT, establir horaris d’accés preferent i assistit a les falles visitables, i disposar d'espais segurs i assistits durant les mascletaes.
De manera complementària, el pas 7 per a avançar cap a unes Falles inclusives recorda que les persones que siguen assistents personals o acompanyants de les persones amb discapacitat, tenint en compte la seua funció assistencial, han de tindre accés gratuït al transport públic i a esdeveniments de pagament.
Els passos 8 i 9 de la guia es refereixen específicament als missatges i a la terminologia que s’utilitza en els monuments. En el primer cas, s’insta a “acabar amb els estigmes socials en els ninots quant a persones amb discapacitat”, fet que hauria de comportar l’eliminació dels termes no respectuosos. Posa com a exemple termes com ara boig, retardat o mongolo, entre altres.
Tipografia accessible i amb contrast per a la crítica
En segon lloc, la guia recomana usar "tipografies accessibles i contrastos adequats, així com sistemes augmentatius i alternatius o comunicació en braille" perquè les persones amb discapacitat visual puguen accedir a les crítiques dels monuments.
Així mateix, subratlla la importància d'impulsar una comunicació que garantisca la comprensió a totes les persones. Per a això, es recomana implantar la lectura fàcil, pictogrames o la llengua de signes.
La guia gràfica continua amb dos passos relacionats amb els horaris de les activitats. En primer lloc, demana "respectar" els temps de descans de les persones i establir l'"hora de calma", és a dir, "un període de descans sonor o pausa que genere un ambient tranquil i facilite l'estada de les persones amb hipersensibilitat auditiva, a part dels horaris de migdiada o nocturn".
En este sentit, cal recordar que el ban de Falles, que cada any publica l’Ajuntament de València amb les normes de la festa, enguany amplia seixanta minuts l'horari sense coets. Amb esta recomanació, hi hauria tres hores a la ciutat sense l’esclat de la pólvora, una de matí i dos de vesprada.
Respectar el silenci i els horaris sense petards
La publicació de l’Ajuntament de València per a avançar cap a unes festes més inclusives subratlla el "respecte necessari" de les zones i horaris de foc del ban faller, i convida "a denunciar si no es respecten". La guia es refereix també a la participació en el programa festiu de les persones amb discapacitat, i recull la importància de promocionar grups de dansa, teatre i música amb persones amb discapacitat per a esdeveniments i activitats inclusives.
Finalment, el document conclou amb una crida a l'equilibri, que permeta garantir “el respecte als drets de totes les persones i de les festes i tradicions”. La imatge es reproduirà en els mitjans de difusió institucionals, la web i les xarxes socials, i es farà arribar a les comissions falleres, entitats i a les associacions de persones amb discapacitat.