Directes
Ara en la televisió
GRADA 20:30
Ara en la ràdio
CADENA DE VALOR (reemissió)

13 de gener, un dia de dol en la literatura valenciana

Amb 20 anys de diferència, però el mateix dia, ens van deixar Enric Valor i Isabel-Clara Simó.

VÍDEO | 13 de gener, un dia de dol en la literatura valenciana
13 de gener 2021 - 10:20 Actualitzat: 13 de gener 2023 - 09:45

Enric Valor i Isabel-Clara Simó són dos referents de la literatura valenciana que van morir el mateix dia, l'escriptor de Castalla l'any 2000 i l'escriptora alcoiana fa només dos anys. Amb 20 anys de diferència, els dos ens van deixar un 13 de gener. El llegat que ambdós han deixat passa per una defensa ferma de l'ús de la llengua i una lluita constant per dignificar-la. A través d'alguns programes d'À Punt Mèdia, hem tingut l'oportunitat de conéixer-los millor i endinsar-nos en les seues inquietuds més íntimes.

Enric Valor i el seu compromís amb la llengua i la cultura valencianes

Enric Valor és un dels escriptors més rellevants de la literatura en valencià. De fet, és l'autor més venut de la història en la nostra llengua. Com a escriptor, va recopilar 36 rondalles de la tradició oral i les va transformar en literatura escrita. Com diu Vicent Brotons, filòleg i professor de la Universitat de València que va conéixer personalment Enric Valor, l'escriptor de Castalla “és país, paisatge i paisanatge al caliu de la llengua estimada”. Cal lligar la seua obra amb el paisatge que l'envoltava i que tant l'inspirava.

Entre les seues obres destaquen L'ambició d'Aleix i el Cicle de Cassana, format per Sense la terra promesa, Temps de batuda i Enllà de l'horitzó. Com a periodista va col·laborar en diverses publicacions, com ara El Tio Cuc d'Alacant, El Camí o El País Valencià. A més, va tindre un paper destacat en la difusió de la gramàtica de Pompeu Fabra a la Comunitat Valenciana, amb obres com Millorem el llenguatge o Curs mitjà de gramàtica catalana, referida especialment al País Valencià, o la seua coneguda flexió verbal. Va rebre diversos premis com a reconeixement de la seua trajectòria, entre altres el Premi Sanchis Guarner l'any 1983, de la Diputació Provincial de València, i el Premi de les Lletres Valencianes l'any 1985. A més, va ser proclamat doctor honoris causa per les universitats de València, la Politècnica de València, la de les Illes Balears, la Jaume I i la d'Alacant.

Les rondalles d'Enric Valor cobren vida en Catacric, catacrac, una sèrie d'animació d'À Punt Mèdia per a gaudir de la tradició oral que va recollir i va convertir en literatura aquest gran escriptor. A més, en À Punt li vam dedicar un Homenatges, en què destaquem la vida més desconeguda de l'escriptor. Per exemple, sabíeu que va ser boxejador aficionat?

Isabel-Clara Simó, una lluitadora pels drets dels escriptors i la llibertat personal

Isabel-Clara Simó ens va deixar el 13 de gener de 2020 després d'una llarga malaltia. Autora d'una extensa bibliografia amb títols traduïts a llengües estrangeres, de temàtiques i gèneres molt diversos, l'escriptora alcoiana està considerada una de les autores més importants en llengua catalana. Els guardons que ha rebut ho ratifiquen, en repassem alguns: el 1993 guanyà el Premi Sant Jordi de novel·la per La salvatge, el 1999 va rebre la Creu de Sant Jordi per la trajectòria literària i el 2017 li donaven el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes. Llicenciada en Filosofia per la Universitat de València, va ser autora de 58 obres que abasten tots els gèneres i també va exercir com a professora i periodista. Va cultivar la novel·la, però també la poesia, el teatre, l’assaig, els guions i, fins i tot, els articles en la premsa.

Sempre serà recordada per la seua fortalesa, com va destacar l'escriptora Margarida Aritzeta en l'acte de comiat: “Ella va ser una dona que va aconseguir fer-se lloc en un món d'homes”, que va protagonitzar una “lluita” pels drets dels escriptors. Per la seua part, l'escriptor alcoià i vicerector de la Universitat d'Alacant, Carles Cortés, qualifica Isabel-Clara Simó de referent literari: “Ella sempre parlava de Joan Fuster, però nosaltres, els valencians, la vam tindre a ella”.

Un any després de la seua mort, volem rescatar una entrevista íntima que l'escriptora va oferir al programa de divulgació literària d'À Punt Plaerdemavida. I entre les seues obres en destaquem una, Júlia, que ha de fer sacrificis per a aconseguir les seues ambicions. Coneix aquest persontage a través del capítol que li vam dedicar en Una habitació pròpia.

Isabel-Clara Simó Enric Valor Llengua

També et pot interessar