2022 serà l'Any Joan Fuster per a commemorar el centenari del naixement de l'escriptor suecà
El ple del Consell aprova crear una comissió que s'encarregarà de coordinar totes les activitats que se celebraran amb motiu de l'efemèride
El ple del Consell ha aprovat aquest divendres el decret pel qual es declara el 2022 com a Any Joan Fuster per tal de commemorar que es compleixen cent anys des que va nàixer a Sueca el 23 de novembre de 1922. El govern valencià ha donat també llum verda, en la reunió que celebra setmanalment, a la creació de la comissió commemorativa que coordinarà els actes que se celebren amb motiu de l'efemèride i que s'adscriu a la Presidència de la Generalitat.
Hi seran membres les persones titulars de la Presidència de la Generalitat, que exercirà la presidència; la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport, que encarnarà la vicepresidència primera; i el Ministeri de Cultura i Esport, encarregat de la vicepresidència segona. També hi participen, entre d'altres, les persones titulars de la Secretaria Autonòmica de Cultura i Esport, de la Presidència del Consell Valencià de Cultura, de la Presidència de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, o de la coordinació de la Càtedra Joan Fuster (Universitat de València).
A la comissió li correspon establir les pautes per a la realització de les accions i activitats de l'Any Joan Fuster i aprovar el programa general dels actes commemoratius, així com la coordinació amb altres organismes públics que formen part del comité d'honor o altres que s'hi puguen adherir. Per a facilitar el desenvolupament de les funcions, es crearà un comité executiu integrat per la persona comissionada i la comissionada adjunta per a la commemoració de l'Any Joan Fuster, que presidirà l'òrgan, i altres quatre persones pertanyents a la comissió.
Durant l'any 2022, la Generalitat i les entitats integrants del sector públic instrumental utilitzaran, en la papereria bàsica, comunicacions, suports publicitaris i altres elements identificatius, una marca representativa de la commemoració.
Fuster, referent literari del segle XX
Joan Fuster i Ortells (Sueca, 1922-1992) és una de les persones de la intel·lectualitat valenciana més destacades del segle XX, segons destaca el Consell en un comunicat. Advocat, poeta i assagista, s'emmarca dins d'una tradició humanista adaptada a la modernitat. Va cultivar l'aforisme i l'assaig. Va mantindre una decidida actitud pública per les llibertats democràtiques, especialment des de l'àmbit valencià.
Constantment relacionat amb el món acadèmic, sobretot en els últims anys de la seua vida, va ser professor i després catedràtic de la Universitat de València. Aquesta institució va crear, el 1993 la Càtedra Joan Fuster en honor seu. Fuster també va rebre els doctorats honoris causa a la Universitat de Barcelona i a l'Autònoma de Barcelona i va ser membre de l'Institut d'Estudis Catalans, del Consell Valencià de Cultura i de la Institució Valenciana d'Estudis i Investigació, així com director de l'Institut de Filologia Valenciana.
Entre els nombrosos guardons literaris i cívics que va rebre destaquen el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, el Premi de les Lletres del País Valencià, la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya, el títol de fill predilecte de Sueca i, pòstumament, l'Alta Distinció de la Generalitat.
L'Espai Joan Fuster de Sueca
El gener del 2017, la Generalitat va inaugurar a Sueca l'Espai Joan Fuster, on està depositat el fons documental, bibliogràfic i artístic de l'escriptor valencià i des d'on es reivindica i difon el seu llegat intel·lectual. L'Espai comprén l'Aula Didàctica de Cultura Contemporània Joan Fuster, creada el 2016 per la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport, a més del Centre de Documentació i el Museu Joan Fuster, dependents de l'Ajuntament de la capital de la Ribera Baixa.