Més de 3.500 tubs i 300 anys d'història: així és l’orgue valencià més antic

Morella programa activitats divulgatives per a difondre este instrument de la basílica del municipi que va fer el mestre Turull el 1724

Morella commemora esta setmana els 300 anys de l'orgue de Turull / À Punt NTC

Els 3.645 tubs que el componen el fan sonar, des de fa 300 anys, de manera imponent a la basílica de Morella. Li diuen Turull, com el creador, i consta de dos cossos: el primer, el major, ocupa la part principal de la façana; l’altre és la cadireta, i està darrere del suport de qui el toca. És l’òrgan més antic del nostre territori i enguany està d’aniversari perquè compleix 300 anys. Amb motiu d’esta efemèride i per a difondre esta joia del nostre patrimoni musical, la ciutat acull diverses activitats lúdiques i didàctiques al llarg del cap de setmana.

Hi haurà concerts, conferències, activitats didàctiques i visites guiades organitzades per l’Associació Cultural Comes perquè els curiosos puguen conéixer els secrets d’este particular instrument, un dels més icònics de la Comunitat Valenciana. Es va construir entre el 1717 —quan el van encarregar— i el 1724.

Es tenia constància de l'antiguitat, però no va ser fins fa seixanta anys, el 1964, quan l’organista Gabriel Blancafort va trobar en el fons de l'instrument la inscripció Franciscus Turull em fecit, anno 1719.

Part superior de l'orgue de la basílica de Morella, que enguany compleix 300 anys
Part superior de l'orgue de la basílica de Morella, que enguany compleix 300 anys / Associació Cultural Comes

El va fer el mestre orguener Francisco Turull (Queretes, Terol 1670 - Morella 1734). Este instrument de grans dimensions està situat al costat del cor de la basílica de Morella, entre les dues primeres columnes de la nau esquerra. La caixa barroca que la cobreix és obra de l'escultor Vicente Dols i sobre la cornisa reposen tres seccions de tubs canonges.

L'orgue consta d’un primer cos —l'orgue major— que ocupa la part principal de la façana, i d'un segon —la cadireta— que està situat darrere del suport de l'organista i que té els tubs tapats per uns olis. Ara per ara funciona per transmissió mecànica.

Conferències i concerts

Des d’este divendres i fins diumenge s’ha programat una sèrie de ponències, obertes a tot el públic, sobre la història de l’orgue més antic de la Comunitat Valenciana, en quin estat es troba i l’entorn històric musical que l’ha acompanyat. I, com no podia ser d’una altra manera, organistes reconeguts oferiran concerts en la basílica —un per a públic infantil— per a visibilitzar l'orgue i donar-li valor.

L'orgue compta amb 3.645 tubs i funciona gràcies a la transmissió mecànica
L'orgue compta amb 3.645 tubs i funciona gràcies a la transmissió mecànica / Associació Cultural Comes

Este divendres a la vesprada, el Saló Gòtic de l'Ajuntament albergarà la conferència 300 Aniversari de l'Òrgan Turull: un Instrument d'Excepció que oferirà Márquez, catedràtic del Conservatori Superior de Música de Castelló Salvador Seguí. Després, a l’església de Santa Maria, Atsuko Takano, directora musical i organista de l'església de Sant Nicolau de València, actuarà en el programa Trompetes i Batalles: Música per a un Centenari a les 20:45 hores.

Demà dissabte, l'Ajuntament de Morella acollirà una xarrada-col·loqui amb el títol Aniversari de Turull, Reconstrucció del seu Passat, a les 17:00 hores. Finalment, la cloenda de les jornades serà un concert a la basílica a càrrec de l'organista Ignasi Jordà, catedràtic numerari d'Improvisació i Acompanyament en el Conservatori Superior de Música de Castelló Salvador Seguí.

També et pot interessar

stats