Directes
Ara en la televisió
TRESOR O TRASTO
Ara en la ràdio
L'HORA FOSCA-PÒDCAST (reemissió)

La 50a edició dels Premis Octubre deixa desert el premi de narrativa

Gabriel Ensenyat, Ricard Ripoll, i Pedro Montalbán Kroebel i Antonio Cremades, i Rafael Fabregat s'emporten els premis d’assaig, poesia i teatre

D'esquerra a dreta, Eliseu Climent, Gabriel Ensenyat, Ricard Ripoll, Pedro Montalbán Kroebel i Rafael Fabregat / PratsiCamps

Aquest dissabte s'han donat a conéixer els noms dels guardonats amb els Premis Octubre de narrativa, assaig, teatre i poesia. Enguany els guardons fan 50 anys i es lliuren aquesta nit al Saló Noble del Palau de l’Exposició de la ciutat de València.

El jurat del Premi Andròmina de Narrativa ha decidit declarar-lo desert. S'hi havien presentat 99 obres. A pesar de destacar les virtuts parcials d’algunes peces que competien pel guardó, Borja Bagunyà, Manuel Baixauli, Núria Cadenes, Marina Porras i Anna Punsoda han considerat que cap d’aquestes obres no assoleix l’excel·lència requerida per a meréixer el premi.

Gabriel Ensenyat s'ha emportat el Premi Joan Fuster d’Assaig amb Fuster i els mallorquins. El debat identitari a la Mallorca tardofranquista. El jurat, que ha triat el treball entre un total de 27 originals presentats, estava format per Lluís Calvo, Martí Domínguez, Marina Massaguer, Jordi Muñoz i Carme Vidal Huguet, i ha destacat "l’enfocament original del tractament en comparar similituds i diferències entre totes dues societats, la mallorquina i la valenciana, i com el franquisme va tractar d’anul·lar-ne la identitat".

Fènix, de Ricard Ripoll, és el llibre de poemes guardonat amb el Premi Vicent Andrés Estellés de Poesia, per ser un recull “colpidor i estremidor construït amb poemes que indaguen en la brutalitat del suïcidi”, en paraules del jurat. Lluïsa Julià, Jordi Marrugat, Ricard Mirabete, Jaume C. Pons Alorda i Ester Xargay han triat aquesta obra entre un total de 116 originals i han subratllat que la poesia de Ricard Ripoll "connecta la literatura catalana amb els corrents europeus del segle XXI".

Finalment, el jurat del Premi Pere Capellà de Teatre ha decidit concedir-lo ex aequo a dues obres: Retrat de Juan Piqueras realitzat per Josep Renau, signat amb el pseudònim de Galatea, que correspon a Pedro Montalbán Kroebel i Antonio Cremades, i Procés a Margarida Porete, de Rafael Fabregat.

Els membres del jurat han ressaltat que "totes dues obres representen dues estètiques i dues temàtiques interessants". Així, de Procés a Margarida Porete han dit que “recupera una figura històrica femenina fidel als seus principis i clau per a entendre el final de l’edat mitjana”. Sobre Retrat de Juan Piqueras realitzat per Josep Renau, han destacat que “rescata el crític i cinematògraf comunista Juan Piqueras i ens col·loca entre el terror feixista de la guerra d’Espanya i un món d’avui on la història importa poc”.

Els components del jurat han sigut: Francesc Foguet, Andreu Gomila, Manuel Molins, Fanny Tur i Aina Tur, i han escollit les obres guanyadores entre 51 poemaris originals.

També et pot interessar